Ninas Inramning förenar konst, hantverk och inredning
Kastanjen och häggen står i blom utanför Nina Smulter-Jahns inramningsateljé i Övermalax, men majmåndagen är kall och inne i ateljén sprakar elden i kaminen. Ett kreativt lugn vilar över platsen, där Nina sedan 2004 drivit sin verksamhet – sedan i höstas under nytt namn.
Nina Smulter-Jahn har jobbat som företagare och ramhantverkare sedan 2004 - sedan i höstas under namnet Ninas Inramning. Hennes ateljé finns i Övermalax, bara 20 minuters bilresa från Vasa centrum.
Ge din konst den inramning den förtjänar
Kastanjen och häggen står i blom utanför Nina Smulter-Jahns inramningsateljé i Övermalax, men majmåndagen är kall och inne i ateljén sprakar elden i kaminen. Ett kreativt lugn vilar över platsen, där Nina sedan 2004 drivit sin verksamhet – sedan i höstas under nytt namn.
“En inramning bör alltid väljas utgående från motivet. Att välja rätt ram är något av en kreativ process; riktigt lyckat blir det då motiv, färger, proportioner och ram bildar en absolut harmonisk helhet.”
Så kan man läsa på Ninas hemsida, och något som kan tyckas som en enkel självklarhet är de facto betydligt mer komplicerat om man vill få en inramning som inte bara lyfter fram motivet på bästa sätt, utan också harmoniserar med resten av inredningen och står sig över tid – både sett till material och stil. Efter att ha betraktat en del av alla de alternativ som står till buds i Ninas ateljé, inser man också snabbt att råd och tips från ett proffs kan vara helt avgörande för att kunna göra de rätta valen.
– Ja, möjligheterna är väldigt många, och jag utgår alltid från motivet – något man inte kan göra om man väljer att köpa färdiga rampaket på ett varuhus. Om man i stället vänder sig till en ramhantverkare får man också en helt annan kvalitet, tillägger Nina, som använder sig av syrafritt och åldersbeständigt material i sitt arbete.
Nina ramar in allt från konst och foton till handarbeten, kartor och diplom till personliga minnessaker.
I Ninas utbud finns hundratals olika ramar, även ett antal egentillverkade sådana, som hon kan behandla i önskad nyans för specialbehov. Passepartouter i tiotals nyanser, innerlister och glas finns i olika varianter, liksom även spegelglas för möjlighet till personliga och unika speglar.
Hon är numera så gott som ensam i sin bransch i nejden och kunderna kommer inte därför enbart från Malax utan även från Vasa och de andra grannkommunerna.
– De flesta hittar mig via sökningar på Internet, och på min nya hemsida är det numera enkelt att begära prisuppgifter till sina projekt. Tack vare kontaktformuläret där har min kommunikation med kunderna förbättras det senaste halvåret, konstaterar Nina.
Nina har sin ateljé hemma på gården. Hon är utbildad bildkonstnär i grunden och har även tidigare jobbat som bildkonstlärare.
Nina, som är uppvuxen i krokarna, återvände till Finland med sin familj från Tyskland 2001. Tillsammans med maken Justas grundade hon 2004 företaget Chicagowood, som omfattade bådas tjänster och kunnande: Möbelrestaurering, finsnickeri och inramning.
– När maken senare övergick mer till försäljningsverksamhet, fortsatte jag med inramningen under samma namn men beslöt mig för ifjol att grunda ett eget företag med eget namn – främst för att underlätta för min egen marknadsföring och försäljning, förklarar Nina.
Hon vände sig till VASEK för att få hjälp med de tekniska detaljerna.
– När man inte har några kollegor är det tacksamt att få input utifrån på annat sätt – att ha ett bollplank att vända sig till, förklarar hon.
– Nina tog kontakt för att få råd när hon registrerade företaget och anmälde det till skattemyndigheten. Vi rekommenderar att man inte gör registreringen på egen hand, utan i första hand kontaktar sin bokförare. Vi diskuterade också en hel del kring marknadsföringen, berättar företagsrådgivare Olav Nylund.
Vänder man sig till en ramhantverkare får man en helt annan kvalitet och ett enormt större urval än om man köper färdiga rampaket från varuhus. Nina använder sig av syrafritt och åldersbeständigt material i sitt arbete och tack vare det stora urvalet ramar och tillbehör kan man lyfta fram motivet på bästa sätt, samtidigt som helheten passar in i hemmet.
Ninas Inramning blev verklighet hösten 2022, men tjänsterna är de samma som tidigare: Nina ramar in allt från konst och fotografier till kartor, hantverk, diplom och även olika minnesobjekt. Allt som ramas in blir med regel finare med en måttbeställd inramning.
– Överlag tenderar folk att rama in sådant som de sätter stort värde på och då behöver det också vara en personlig helhet som ska stå sig under lång tid. Ofta får man höra fina och gripande historier på köpet, och det känns bra att få hjälpa kunderna hitta den bästa helheten för det som har stort affektionsvärde för dem, säger Nina, som betjänar både privat- och företagskunder.
Hon verkar i en speciell bransch, där genomsnittskonsumenten beställer relativt sällan. Å andra sidan kommer många hushåll förr eller senare att vilja rama in ett fotografi eller en tavla.
– Därför är det av yttersta vikt att företaget syns direkt när kunden för första gången söker tjänsten på nätet, menar Nylund på VASEK. För det andra bör kundnöjdheten vara på topp, eftersom information om hantverkartjänster ofta sprids via personliga nätverk. Priskänsligheten borde istället inte vara så hög, då ju en snyggt inramad tavla stiger i värde, inte bara estetiskt. Den är en livslång investering, som sannolikt går i arv, avslutar han.
Text och bilder: Anna Sand/bySand