Nyheter

Mera företagsamhet – ja tack!

13.3.2014
-

I Företagsbyn leker sjätteklassister stadsdirektör, underhåller postkontor och driver restauranger. De får också lön och de betalar skatt. YES-centret ger verktyg för företagsamhetsfostran åt barnens och ungdomarnas lärare. Vasaregionen och hela Österbotten satsar på ungdomarnas företagsamhet på ett praktiskt sätt, genom en utbildning som sker i en obruten kedja från...

I Företagsbyn leker sjätteklassister stadsdirektör, underhåller postkontor och driver restauranger. De får också lön och de betalar skatt. YES-centret ger verktyg för företagsamhetsfostran åt barnens och ungdomarnas lärare. Vasaregionen och hela Österbotten satsar på ungdomarnas företagsamhet på ett praktiskt sätt, genom en utbildning som sker i en obruten kedja från lågstadiet ända till andra stadiet.

– Alla ungdomar behöver inte bli företagare, men de har alla nytta av en företagsam attityd, tror VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback.

Företagsbyn fungerar som ett riktigt samhälle, där eleverna får agera som medborgare, arbetstagare och konsumenter för en dag. Genom praktiska övningar lär de sig att räkningarna måste betalas och att det lönar sig att spara pengar. På morgonen går verkställande direktörerna till banken för att lyfta brukskapital, med vilket de betalar företagens utgifter: löner, sopavgifter och elräkningar.

Företagsbyn når lågstadiets sjätteklassister och YES-centret täcker de andra skolstadierna. Förkortningen YES står för arbetet för fostran till entreprenörskap i Finland (på finska yrittäjyyden edistämistä Suomessa). Undervisningsplanerna lägger ofta fokus på företagsamhetsfostran och YES-centrets Österbottens regionchef Ritva Södergård erbjuder de rätta verktygen till undervisningen.

– Våra Ung Företagsamhet (UF) projekt är konkreta undervisningspaket. Programmen innebär inte fler lektioner, utan undervisningen bakas in i andra ämnen. Programmens målsättning är att eleverna lär sig genom att göra själv.

Läs mera