Nyheter

Matsvinnet i restauranger försvann – vasabor har lärt sig att rädda matportioner

28.3.2018
-

Susanna Ristiluoma, som äger Fondis i Vasa, är nöjd med det faktum att hennes restaurang anslöt sig till ResQ Club-servicetjänsten redan i ett tidigt skede. – Efter att lunchtiden tar slut, cirka två-tiden på eftermiddagen, lägger vi ut överskottsportionerna på ResQ-Club -tjänsten. Ibland blir det inte en enda portion över men alla måltider, som vi har lagt ut, har vi fått sålda till ett pris på mellan 4–6 euro.

AnnosSusanna Ristiluoma, som äger Fondis i Vasa, är nöjd med det faktum att hennes restaurang anslöt sig till ResQ Club-servicetjänsten redan i ett tidigt skede.

– Efter att lunchtiden tar slut, cirka två-tiden på eftermiddagen, lägger vi ut överskottsportionerna på ResQ-Club -tjänsten. Ibland blir det inte en enda portion över men alla måltider, som vi har lagt ut, har vi fått sålda till ett pris på mellan 4–6 euro. Många hämtar sina på förhand köpta portioner efter arbetsdagen och på det sättet sparas tid, som kan spenderas exempelvis tillsammans med familjen, då maten redan är färdig. Bara att stoppa portionen i mikron! berättar Ristiluoma.

Enligt Eveliina Suutari, som tidigare har jobbat som regionchef på ResQ-Club i Västra-Finland, har cirka 70 % av måltiderna som läggs ut på tjänsten blivit sålda, eller blivit räddade, som man säger på ResQ-Club.

– ResQ-Club är en mycket effektiv hjälp när det gäller restaurangernas matsvinn. Över 30 restauranger, caféer och bagerier från Vasa deltar redan i konceptet.

Ristiluoma är nöjd med tjänstens användarvänlighet:

– Det är lätt för kunden att köpa portionerna, för de betalas direkt med ett kreditkort, som är anslutet till tjänsten. Lika enkelt är det för restaurangerna att lägga ut portioner på tjänsten. Matportionernas förpackningskostnader hör naturligtvis till restaurangen, och vi betalar ResQ-Club en liten andel på det vi faktiskt säljer, men för övrigt är försäljning av portioner som en bonus för oss. Nu slösar man inte bort maten, som våra yrkeskunniga arbetare tillverkar av ingredienser med hög kvalité, det är allra viktigaste.

Eveliina Goran SusannaEveliina Suutari, Göran Östberg och Susanna Ristiluoma.

Göran Östberg, som är projektchef för projektet Cirkulär Ekonomi Korsholm, påminner även om avfallsavgifterna:

– Denna tjänst gör det möjligt för restauranger att få lite pengar av överskottsportionerna istället för att betala avfallsavgifter. Inom restaurangbranschen är det också svårt att förutse behovet av arbetskraft, eftersom vissa dagar är livliga och andra kan vara lugnare på ett lunchställe. Efter en lugn dag brukar det lämna kvar portioner, men arbetskostnaderna är ändå inte bortkastade då de kan säljas efter lunchtiden.

Enligt Ristiluoma har matsvinnets andel på Fondis tidigare ansetts vara i genomsnitt 10-15% per vecka. Efter att ha gått med i ResQ-Club har matsvinnet eliminerats helt.

– Portionerna som säljs till cirka halva priset är ändå inte bort från lunchförsäljningen, och genom denna tjänst lär sig kunderna att besöka nya platser även på kvällarna eller vid lunch.

ResQ-Club har cirka 9 600 användare och dagligen läggs omkring 100 portioner ut på tjänsten.

– Mer eller mindre alla lunchställen i Vasa är redan med i ResQ-Club-tjänsten, säger Suutari.

Det främsta syftet med projektet Cirkulär Ekonomi, som förvaltas av VASEK, är att skapa nya affärsverksamheter med hjälp av den cirkulära ekonomin.

– Matställen har sålt överskottsportioner även tidigare, men ofta bara för en liten kundkrets, som vet att detta matställe möjligen säljer något. Och då har åtgången också varit ganska slumpartad. Denna nya applikation ger säljaren och köparen möjligheter att mötas på ett helt nytt sätt. Beskrivning av portionerna samt försäljning och betalningstransaktioner hanteras enkelt och användarinriktat. Genom att undvika onödiga resor och telefonsamtal sparar man naturen och minskar koldioxidavtrycket, konstaterar Östberg.

– Även om matavfallet skulle gå till biogasproduktion, är åtgärden i alla fall enligt principen för låg förädling inom den cirkulära ekonomin. Det handlar om en högre grad av cirkulär ekonomi, eftersom någon förlust inte uppstår alls, utan maten används till det som det har planerats för – alltså för att ätas!

 

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

ELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 lippu ja tunnuslause svenska 300px