Nyheter

Målen för energieffektivitet är inte onödiga

27.4.2015
-

Nio seminarier, tio skolningstillfällen och sju studieresor med ett sammanlagt deltagarantal på 1 436 personer. Deltagarna representerade 113 olika företag och många av företagen deltog även på slutseminariet 24.4. för projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”.

Nio seminarier, tio skolningstillfällen och sju studieresor med ett sammanlagt deltagarantal på 1 436 personer. Deltagarna representerade 113 olika företag och många av företagen deltog även på slutseminariet 24.4. för projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”.

Under projektets sista officiella tillfälle presenterades nuläget för energieffektiviteten inom byggnadsbranschen, och en överblick av de mål som branschen måste sträva till för att uppnå de energibesparingskrav som EU har satt upp.

Projektchef Mauritz Knuts påminde seminariets deltagare om att den byggda miljön förbrukar 40 % av all energi och orsakar nästan 40 % av alla koldioxidutsläpp. Ett av projektets huvudmål har varit att hjälpa företag att följa lagstiftningens nya byggbestämmelser och att uppmuntra till att eftersträva energieffektivitet.Mauritz 300px

Mauritz Knuts


Betydande besparingar på samhällsnivå – en bråkdel av helhetskostnaden för småhus


Rakennusteollisuus RT:s specialist Ari Ilomäki belyste under sin taltur olika utmaningar och möjligheter för energieffektiva konstruktioner.
- I samband med renovering är det alltid klokt att modernisera ventilationen och att även ha passivhusstandard som mål för isoleringen. Att tilläggsisolera efteråt är alltid dyrare än det är i byggnadsfasen. Kostnaden för tilläggsisolering är 18-41 euro / m2, och nettokostnaden minskar på grund av lägre uppvärmningskostnader. Att bygga ett småhus med passivhusstandard orsakar tilläggskostnader på ca 2 000 euro, vilket är en rätt liten summa jämfört med husets totala kostnader, påperkar Ilomäki och fortsätter:

- Att tilläggsisolera ett höghus halverar husets koldioxidutsläpp under en brukstid på 50 år. Inbesparingarna på samhällsnivå är betydande.
Enligt Ilomäki finns det turligt nog byggnadsföretag som har profilerat sig speciellt på energieffektivt byggande, men största delen bygger tyvärr endast i enlighet med bestämmelsernas minimikrav.Ari Ilomaki 300px

Ari Ilomäki

Under seminariet representerade Hilkka Maija Antila, Arkitektbyrå Nurminen-Antila, och Ari Tyynismaa, Wasagroup Ab, företagens perspektiv på energieffektivt byggande och branschens situation.

Båda talarna lyfte t.ex. fram ett önskemål om att huvudplanerarna skulle få vara med mera aktivt i det planläggningsarbete som gäller planerna för deras objekt. Andra saker som kom fram under företagens taltur var hållbar omgivning, byggnaders livscykel, riskhantering, byggnaders värmelaster, husteknikens användargränssnitt samt byggnadsmaterialens kolavtryck.Hilkka Maija Antila 300px

Hilkka Maija Antila


Vad härnäst? – Branschens aktuella behov bra kartlagda

Under projekttiden så krävde t.ex. CE-märkningen av byggnadsprodukter mycket arbete och ett flertal skolningar och infotillfällen ordnades för att möta behoven.

Knuts påminde om att VASEKs tjänster fortfarande finns tillgängliga för företagen, då det gäller CE-märkningar och utmaningar inom byggnadsbranschen, även om projektet tar slut.

- Till exempel kvalitetssystem för entreprenörer inom byggnadsbranschen saknas för många företag, även om de nu blivit obligatoriska för offentliga projekt. Detta är åtminstone ett viktigt område till vilket vi kommer att återvända. Även den nya markanvändnings- och byggnadslagen, kolavtryck för byggnader och byggnaders livscykelkostnader och –analyser är områden inom vilka det finns skäl att ordna skolningar.

Kestv-rakentaminen-Logobanneri-svenskawww.jpg