Logistik i oktober och projekt- och sjötransporter
Logistiksamarbetsnätverket Finnhubs turné stannade i Vasa den 1 oktober. Som värdar för eftermiddagsträffen med temat projekt- och sjötransporter stod Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Kvarken Ports. Bock’s Corners festsal var fullsatt med representanter från regionens industri, transportbolag och speditörer.
Logistiksamarbetsnätverket Finnhubs turné stannade i Vasa den 1 oktober. Som värdar för eftermiddagsträffen med temat projekt- och sjötransporter stod Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Kvarken Ports. Bock’s Corners festsal var fullsatt med representanter från regionens industri, transportbolag och speditörer.
– Vi är glada över att regionen fått denna uppmärksamhet, säger Anna Måtts, logistikexpert på VASEK. – Det betyder att vi göra rätta saker. Vi är också tacksamma över att företagen deltar och på så vis tryggar en fortsatt dialog.
Elina Multanen från Finnhub (t.v.), Juha Kapraali från Stingray Cargos vd,
Petri Heikinheimo från Meriaura Group och Mervi Nurminen från
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu presenterade sina expertområden på logistikträffen.
Finnhub rf:s verkställande direktör Elina Multanen inledde temat med information om Finnhubs verksamhet och nätverkandets fördelar. Finland ligger ju långt ifrån Mellaneuropa och distansen ser man i logistikkostnaderna: industrins logistikkostnader är 12–20 % av omsättningen.
– De trettio största finländska företag svarar för 90 % av exporten. Logistikfrågorna har alltid varit svårare för små och medelstora företag och därför vill vi hjälpa de här företagen att växa samtidigt som vi vill förena logistikkedjor.
Finnhubs syfte är att samla aktörerna till gemensamt forum. Med samlad expertis för man fram budskapet också till beslutsfattarna, och dessutom ger den gemensamma marknadsföringen större synlighet. Nätverket har sina rötter i Rysslandshandeln och nu när transittrafiken befinner sig i ett brytningsskede och samtidigt minskar är en förflyttning av logistiken och fokus naturlig. Multanen betonar behovet av fördomsfrihet och att det lönar sig för konkurrenterna att samarbeta, eftersom det är viktigt att se Finland som en helhet.
– Vasa är en lovande region och ni har ett positivt och aktivt sätt att arbeta. Det finns skäl att ha er som förebild! Bara man kunde kopiera den här fina andan till andra regioner, säger Multanen och ler.
Tillsammans är vi starkare också inom logistiken
Petri Heikinheimo, anskaffnings- och logistikchef på Meriaura Group, presenterade bolagsgruppens verksamhet, som stöder gröna värden kring bland annat bränslelösningar. Genom sitt exempel konstaterade han att sme-företagens styrka ligger i snabbheten, det vill säga förmågan att verka snabbt vid beslutsfattandet i företag med en ägare. Heikinheimo påminde deltagarna om Finlands goda rykte och uppmanade företag att testa exportera även i nya riktningar. Dessutom efterlyste han större öppenhet och samarbete mellan inhemska aktörer.
Petri Heikinheimo påminde deltagarna om att Finland är proppfull med kollaborationsmöjligheter.
Stingray Cargos vd Juha Kapraali påminde deltagarna om utmaningarna som transportbolag stöter på. Till dessa hör bland annat uteblivna lastningsinstruktioner, bristfälliga eller fullkomligt felaktiga uppgifter om mått och vikt, tillstånd, tullar och lyftkapacitet.
Riitta Björkenheim, logistikexpert på VASEK, informerade deltagarna om hur projektet Midway Alignment framskrider. Projektets första fas avslutar vid årsskiftet och finansieringen för andra fasen är under arbete. Björkenheim konstaterade att uppbyggandet av en ny, miljövänlig färja, tillsammans med utvecklingen av hamnarna, är ett verkligt showcase för regionen och företagen. Dessutom påpekade hon att Vasa har ett ypperligt tillfälle att bygga en LNG-terminal, vilket är intressant också för industrin.
Mervi Nurminen, direktör för North European Logistics Institute vid Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, hänvisade i sin presentation till regeringsprogrammets krav på ökad växelverkan mellan utbildning och arbetsliv. Vid yrkeshögskolan utreds möjligheten att införa en ny typ av inlärningsmiljö där syftet är att kombinera FoU-verksamhet och undervisning inom logistik. Den erbjuder företag ett nytt tankesätt för projektverksamhet och studerande en värdefull möjlighet att kunna jobba inom branschen redan under studietiden.
Närmare uppgifter
[contact_member,name=Anna Måtts,id=16,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]