Nyheter

Learning by doing – i Företagsbyn lär man sig hur samhället fungerar

22.11.2016
-

Det är vimmel på Företagsbyn i Österbotten: sjätteklassisterna från Hulmin koulu i Laihela och Torkinmäen koulu i Karleby driver ett eget samhälle under en dag. Eleverna har på förhand i skolan förberett sig för dagen, och under ungefär tio lektioner har de studerat exempelvis löner, beskattning, bankverksamhet och hur samhället fungerar överlag.

IMG 3109 600pxRoy Kallio jobbade på Atria i Företagsbyn. Han kan tänka sig att bli företagare när han blir stor, eller anställd på Atria.

Det är vimmel på Företagsbyn i Österbotten: sjätteklassisterna från Hulmin koulu i Laihela och Torkinmäen koulu i Karleby driver ett eget samhälle under en dag. Eleverna har på förhand i skolan förberett sig för dagen, och under ungefär tio lektioner har de studerat exempelvis löner, beskattning, bankverksamhet och hur samhället fungerar överlag. Som stöd har lärarna haft Ekonomiska informationsbyråns uppgiftshäfte och rikligt med webbmaterial.

– Intresset för Företagsbyn var enorm och de saker som vi gick igenom i skolan väckte stor diskussion. Samhällslära är ett nytt ämne för sjätteklassister och därför var materialet från Företagsbyn ett bra tillägg, berättar Markku Laukkonen, lärare på Hulmin koulu.

– Eleverna ansökte sig till de olika jobben i Företagsbyn genom arbetsintervjuer och de tog intervjuerna med det allvar som situationen krävde. Hos oss intervjuades eleverna av klasslärarpraktikanterna, så det var ett ”lilla extra” att intervjuaren inte var den bekanta, egna läraren, berättar lärare Marketta Mäenpää-Lahti från Torkinmäen koulu.

IMG 3094 600pxLärarna Päivi Salmela och Marketta Mäenpää-Lahti från Karleby och Markku Laukkonen från Laihela tyckte att det är bra att lärandehelheten Företagsbyn spänner över många områden. I Företagsbyn har Företagsbyns regionkoordinator Kukka-Maaria Kallio (t.h.) hjälp av studerande vid Vasa yrkesinstitut som fungerar som hjälpledare för eleverna under dagen.

– Dagen i Företagsbyn och förberedelserna ger eleverna en tankeväckare om ekonomiska och samhälleliga frågor i rätt skede. I Företagsbyns stadshus är det omröstning på gång om vad byns nästa utvecklingsobjekt ska bli. Varje elev ska gå till banken för att öppna ett konto och sätta in den lön de tjänar i Företagsbyn, och på fritiden kan man med de pengarna köpa varor i byns butiker, berättar Kukka-Maaria Kallio, som är regionkoordinator för Företagsbyn i Österbotten.

– För varje företag har man genom intervjuer valt en verkställande direktör och anställda. Vd:n får självklart något högre lön också i Företagsbyn på grund av det större ansvaret. Ett företag startar sin verksamhet genom att ansöka om lån för att få verksamheten i gång. Dessutom ingår man avtal bland annat med elleverantören, avfallshanteringen och med banken. Och man ska ju lyckas med att sälja, därför gör man reklam som sätts upp på reklamväggen och övar på vänlig kundservice. I slutet på varje dag utser man det bästa kundserviceföretaget, berättar Kallio.

Roy Kallio från Karleby jobbade på Atria i Företagsbyn. Mitt i vimlet hade han tid att sitta ner en kort stund:

– Arbetsintervjun var litet spännande. Man måste kunna berätta varför man skulle passa just i det här jobbet. När jag blir stor skulle jag kanske vilja vara en dagischef eller jobba på Atria. Eller vara försäljare i en butik. Jag känner inga företagare men jag skulle nog kunna också själv bli företagare, funderar han.

IMG 3105 300px
Företagen i Vasaregionens energikluster är representerade i Företagsbyn i Österbotten.

Varje år besöks Företagsbyn av ca 5 000 sjätteklassister och deras lärare. En dag i Företagsbyn rymmer ungefär 70–80 elever. Företagsbyn har nationella partner som fungerar som förebilder för företagen i Företagsbyn. Vasaregionens energikluster är synligt med i Företagsbyn i Österbotten och företag från energisektorn är välrepresenterade.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK stödjer Företagsbyns verksamhet och utvecklingsdirektör Stefan Råback anser att verksamheten är mycket viktig:

– I Österbotten har hela företagsamhetsstigen organiserats väl för alla åldrar: Företagsbyn för lågstadieelever, Ung företagsamhet för studerande vid andra stadiet, Vaasa Entrepreneurship Society för högskolestuderande. Företagsamhetsstigen kulminerar hos oss på Nyföretagscentrum Startia där vi hjälper med att starta ett riktigt företag, beskriver Råback.

IMG 3103 300pxMan ser att det satsas på kundservice. Enligt företagets regler får man inte göra kunderna irriterade. Ett bra råd till alla företag!

 

[contact_member,name=Stefan Råback,id=20,details=Name]