Lärorikt år som ung företagare
På Ung Företagare Regionalmässan på Vasa Yrkesinstitut är det full fart. Unga har fått prova på att vara företagare ett år, och nu har de chansen att visa upp sina företag. Motivationen är hög bland de 60 deltagande företagen. Uppfinningsrika affärsidéer och fint gjorda mässmontrar presenteras titt som tätt.
På Ung Företagare Regionalmässan på Vasa Yrkesinstitut är det full fart. Unga har fått prova på att vara företagare ett år, och nu har de chansen att visa upp sina företag. Motivationen är hög bland de 60 deltagande företagen. Uppfinningsrika affärsidéer och fint gjorda mässmontrar presenteras titt som tätt.
Verksamheten och mässan koordineras av YES-centret i Österbotten. VASEK är med och stöder verksamheten. YES är en tjänst inom företagsamhetsfostran för lärare. YES målsättning är att plantera företagarattityd bland de unga redan i skolan. Mässan ordnades i Vasa nu för andra gången. De unga företagarna som deltar är från Österbottens högstadier, gymnasier och andra stadiets läroanstalter. Mässdeltagarna tävlar i fyra olika kategorier; bästa produkt, bästa försäljning, bästa mässmonter och bästa miljötänkandet. Fem unga företag väljs från mässans representanter, för att tävla på nationell nivå i Lojo.
Företagarattityd hittas exempelvis hos de tre flickor som startat företaget Phone Suits UF. De berättar gärna om sitt företag.
- Vår företagsidé startade från tanken att då man lägger ett skal på sin telefon klär man ju på telefonen, förklarar företagaren Isabelle Back.
Och hennes kollega Linnéa Hammarberg fortsätter genast:
- Ja, man klär ju upp sin telefon precis som vi människor klär upp oss. Därför heter företaget Phone Suits. Vi klär telefonerna i kostym!
Flickorna återvinner och beställer nya telefonskal, som de sedan stylar om och säljer vidare. Genom företagandet har flickorna fått prova på både fram- och motgångar.
- Det har varit väldigt stressigt ibland, till och med jobbigt. En gång hade vi beställt något som sedan inte leverarades i tid. Men i huvudsak har det varit roligt, berättar Veronika Höglund.
- Ja, vi har blivit väldigt inspirerade av företagandet, övertygar Hammarberg.
På dagens mässa har flickornas telefonkostymer inte gått åt ännu, men tidigare har de lyckats sälja dem åt både bekanta och obekanta.
Veronica Höglund, Linnéa Hammarberg och
Isabelle Back har dekorerat mässmonterns väggar
med marknadsföringsbilder, där de själva poserar
med sina telefonskal.
Förra året deltog 35 unga företag i mässan, men i år är det 60 företag som deltar och totalt finns det 106 unga företag i Österbotten. Regionalchef för YES-centret i Österbotten, Ritva Södergård, är glad över mässans deltagarmängd:
- Jag är stolt över de unga som testar sina gränser. Det här är som en mognadsprocess för dem, där även blyga och försiktiga elever blir mer företagsamma.
- Vi hoppas också att vi ska få stå värdar för den nationella tävlingen någon gång i framtiden, tillägger Södergård.
VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback är också nöjd över mässans framgång.
- Företagsamhetsfostran redan i skolålder är väldigt viktigt. Alla unga måste ju inte bli företagare i framtiden, men vi vill få de unga att upptäcka en företagsammare livsinställning.
VASEK är med och stöder, tillsammans med regionens samarbetspartners, att det bildas en helhetskedja inom företagsamhetsfostran i regionen. Kedjan skulle börja redan från lågstadiets sjätte klass där de unga får prova på ”Yrityskyläs” lärorik omgivning. Andra steget är ung företagare -verksamheten via YES. Det tredje steget är exempelvis Business factory i högskolor, där studerande samlar studiepoäng genom att utveckla sin företagsamhet och sin affärsidé. Det fjärde steget är att bli kund hos Nyföretagscentrum Startia och VASEK.
Wood Fix UF har grundats av Tobias Norrback, Conny Krook och Richard Tallbacka. De tillverkar grytunderlägg och fågelbräden av trä.