Nyheter

Lågenergihus redan på 1990-talet

25.2.2015
-

En grupp byggbranschexperter deltog i en studieresa till Jakobstad den 19 februari. Resan ordnades av VASEK och temat för dagen var förnybar energi i byggnader.

En grupp byggbranschexperter deltog i en studieresa till Jakobstad den 19 februari. Resan ordnades av VASEK och temat för dagen var förnybar energi i byggnader. Huvudmålet var IEA5 Solhuset som uppfördes för bostadsmässan 1994 i Jakobstad som en del av IEA:s (International  Energy Agency) projekt Solar Heating and Cooling som pågick i 14 länder.

Före vårt besök i Solhuset fick vi lyssna på Michael Jungell på planeringsbyrå Avecon som hade gjort VVS-planeringen för huset i ledningen för dåtida ingenjörsbyrå M. Jungell. Han fick deltagarnas odelade uppmärksamhet när han presenterade planerna för Solhuset och berättade om energiförbrukningen: då huset stod färdigt, förbrukte det köpt energi ca 20 procent av energiförbrukningen för ett motsvarande normenligt småhus.Sven-Olof Rönnqvist förklarar Solhusets egenskaper.

Sven-Olof Rönnqvist förklarar Solhusets egenskaper.

Vi fortsatte till Solhuset där Sven-Olof Rönnqvist, byggprojektets ursprungliga projektchef vid byggherren Ab Alf Slussnäs Oy och husets ägare, visade oss husets funktioner och teknik.
– Det här är ett normalt hus idag, så nära ett nollenergihus som man kunde bygga på 1990-talet.

Värmekällans hjärta är en fyra meter hög och tre kubik stor vattenbehållare placerad mitt i huset. Boilern laddas med en 6 kW jordvärmepump med slingor nedgrävda på tomten i ungefär en meters djup, eller av de fyra solpanelerna som finns på taket. Utrymmet som ska uppvärmas i huset är 270 m2. Värmefördelningssystemet sköts med vattenburen golvvärme med termostat för varje rum. Dessutom har köksfläkten ett eget ventilationsaggregat med värmeåtervinning. För direkt el finns 45 solpaneler på taket och sammanlagda maxeffekten är 2 kW. 

Huset känns och doftar friskt. Tystnaden i huset har att tacka den goda isoleringen, tjocka väggar och tätheten på huset: det finns endast två genomföringar och alla fogar och anslutningar är väl tätade. All teknik är installerad innanför huset. Rören och kablarna är samlade så att vid installeringarna kunde man bevara väggytorna hela.

– I och med att tekniken utvecklats har all ursprunglig husteknik bytts ut, fortsatte Rönnqvist. – Skulle jag bygga huset nu, skulle jag bygga på precis samma sätt – men ha med också nedkylningen, med hjälp av markkollektorerna.Mauritz Knuts och Sven-Olof Rönnqvist i Solhusets "pannrum".

Mauritz Knuts och Sven-Olof Rönnqvist i Solhusets "pannrum".

Många möjligheter

Med på studieresan var också Andreas Waltermann, arkitekten som hade ritat Solhuset. Han arbetar som lektor vid Vasa yrkeshögskola i dag. Waltermann berättade att de enda kraven för planeringen var att husets tak skulle vara i 45 graders vinkel och att ägarna ville ha med vissa drag från ett hus i Vasa.
– Från början var Teknologiska forskningscentralen VTT också med och enligt dem så var teknologin viktigaste i det här projektet, själva huset skulle inte ha stor betydelse. Kravet på täthet var dock grundläggande.

Waltermann är uppenbart nöjd med husets utmärkta skick och han berättade att senast han besökte huset var det på bostadsmässan 1994. Under de tjugo åren som gått har han endast kört förbi några gångar och besöket år 2015 är en positiv erfarenhet.
– Byggnadsbranschen utvecklas ganska långsamt – det här huset är ju precis som husen som byggs i dag. Solpanelerna har mera effekt i nuläget men resten av tekniken fanns redan 1994. Konstruktionerna har hållit till och med bättre än vad som planerades och där har tätheten säkert spelat en roll.

Studieresans deltagare fick möjlighet att ta en titt på Solhusets fastighetsövervakning i realtid med hjälp av fastighetsautomationssystemet Fidelix. Som grund för diskussion visade Sven-Olof Rönnqvist också andra fastigheters uppföljningssystem och med sin egen entusiasm fick han åhörarna att dryfta olika möjligheter för värmesystem.

 

Pilotprojekt är viktiga

Under dagen bekantade vi oss också med Rettig Värme Oy, Europas ledande radiatortillverkare. Marknadsföringschef Mia Högkvist berättade om bolagets värmelösningar enligt principen ”rätt värme på rätt plats”. Enligt undersökningar är radiatorerna 15 % effektivare än golvvärme, och tillsammans diskuterade vi radiatorernas och golvvärmets egenskaper och skillnader.

Ett annat företag som vi besökte var Rototec Ab som erbjuder helhetslösningar för geoenergi. År 2014 köpte Rototec upp Jakobstadsföretaget Geo Drill Ab och är i dag branschens marknadsledare. Försäljningschef Jonas Fagerholm presenterade verksamheten och tekniken för oss. För jordvärme i fastigheter borrar man hål på 100–250 meter i marken, och det är markens konsistens som avgör hur djupa hål behövs. – Det är alltid bättre att borra djupare och färre hål, sammanfattade Fagerholm. 

Fidelix

Deltagarna bekande sig med vilka möjligheter ett fastighetsautomationssystem kan erbjuda.

En av deltagarna på studieresan var Bjarne Hofman från Korsnäs:
– Allt var intressant, det finns så mycket nytt inom energi.
Hofman har redan gått i pension men fortsätter att arbeta på tvåmansföretaget Ab Hofman Co Oy. Han hyser stort intresse för solpaneler, har också själv installerat paneler och varit mycket nöjd med dem.

Mauritz Knuts, projektchef för projektet kring hållbart byggande, tycker att det är överraskande att tekniken och kompetensen för planering och verkställande av lågenergihus har funnits sedan 1994.
– Men tänk att det finns folk som fortfarande inte kan vissa grundläggande saker inom byggandet.
– För mig visade studieresan hur viktigt det är med pilotprojekt. Fast de i sin tid kan verka rentav utopistiska, ser man i Solhuset betydelsen av pilotprojekt sammanfattad. Vårt mål är ju att bygga friska och energieffektiva hus, i denna ordningsföljd.

 

Närmare information

Mauritz Knuts
projektchef
050 306 84 19

Kestv-rakentaminen-Logobanneri-svenskawww.jpg