Nyheter

Kurs i energieffektivt byggande erbjuder en rejäl dos av energikunnande

4.4.2013
-

I januari 2013 startade en kurs i energieffektivt byggande i Vasa. Utbildningen ordnas i samarbete med Vasaregionens

I januari 2013 startade en kurs i energieffektivt byggande i Vasa. Utbildningen ordnas i samarbete med Vasaregionens

Utveckling Ab VASEK, Vasa vuxenutbildningscenter VAKK, Vasa yrkeshögskola VAMK och Yrkeshögskolan Novia. Kursen är en del av Protek-projektet som är finansierat av EU. Målgruppen för kursen är områdets byggherrar, planerare, entreprenörer, arbetsledare och övervakare.

Kursen är uppdelad på 5 dagar och hålls en dag per månad fram till maj. Den första utbildningsdagen hölls 29.1 och VAMK:s överlärare Tapani Hahtokari talade om byggandets kvalitet, byggnadsfysik och byggnaders klimatskal samt grunderna i energieffektivt byggande.

Den andra utbildningsdagen hölls 4.3 av Mika Vuolle från Equa Simulations Finland Oy och behandlade byggnaders energiprestanda, beräkning av E-tal, energieffektiv husteknik och byggnaders ventilation (byggbestämmelsesamlingens del D3).

Den tredje utbildningsdagen hölls 2.4 och behandlade olika alternativ av förnybara energikällor för uppvärmning av byggnader. Anders Wikberg från Skogscentralens bioenergiavdelning presenterade olika former av träbaserade uppvärmning i form av ved-, pellets- och flisförbränning. Håkan Nylund från Energiingenjörerna Stagnäs & Nylund Ab redovisade olika varianter av värmepumpar och deras användningsområden. Timo Jodat från Jodat Ympäristöenergia Oy undervisade om solenergins teknik, konstruktion och montering. Ari-Jussi Uunila från Roaming Oy gick igenom sol- och vindkraft.

Efter teoridelen för den tredje undervisningsdagen hade Ari-Jussi Uunila ordnat med ett besök hos Vacon där han har varit med och monterat ca 400 m2 solpaneler på fastighetens tak. Sami Pesonen från Vacon förevisade panelerna som tillsammans producerar 55 kW elström. Elen som anläggningen produceras används i sin helhet av Vacon, men det är inte enbart av sparskäl som Vacon monterat solpanelerna. Med helhetsinvesteringens återbetalningstid på ca 40 år så skulle det inte vara en vettig investering berättar Sami Pesonen. Orsaken till att Vacon förverkligat en panelinstallation är i produktutvecklingssyfte. Solpanelerna är kopplade till ett laboratorium där Vacon utvecklar sitt VACON 8000 SOLAR 10-1200 kW system. Systemet har hög effektivitets- och pålitlighetsgrad, är lätt och snabbt att installera och kan kopplas till Vacons fjärrstyrda övervakning.

Ännu återstår två utbildningsdagar av kursen. Den fjärde utbildningsdagen hålls av Thomas Greindl från Sweco Architects. Thomas är arkitekt och diplomingenjör och expert inom passivt, hållbart och ekologiskt byggande. Den femte och sista dagen behandlar energieffektivt reparationsbyggande och hålls av Piia Sormunen, överlärare från yrkeshögskolan Metropolia.

På kursen deltar ca 11 organisationer och företag, och i medeltal har ca 25 personer deltagit per dag.

Närmare uppgifter
Mauritz Knuts
050 306 8419