Konjunkturer och mänskliga tragedier kan driva företagare till skuldsanering
Det blir lågkonjunktur. Branschen går i allmänhet dåligt. Företagaren blir allvarligt sjuk. Några stora, olönsamma kontrakt. En stor kund försvinner. Alltför stora investeringar och för få kunder. Dessa är alla exempel på orsaken till att en företagare är fast i ekonomiska svårigheter och ansöker om skuldsanering.
Det blir lågkonjunktur. Branschen går i allmänhet dåligt. Företagaren blir allvarligt sjuk. Några stora, olönsamma kontrakt. En stor kund försvinner. Alltför stora investeringar och för få kunder.
Dessa är alla exempel på orsaken till att en företagare är fast i ekonomiska svårigheter och ansöker om skuldsanering. Företagsrådgivarna Antti Alasaari och Kjell Nydahl ger varje år råd till cirka 10 företagare, med målet att arrangera skulderna och få igång en fortsatt lönsam affärsverksamhet.
– Konjunkturcyklerna kan inte hjälpas, men i händelse av sjukdom skulle det vara bra att ha någon form av försäkringsskydd. Ett litet företag kan ha svårigheter att få verksamheten lönsam om företagaren själv på grund av sjukdom inte kan arbeta fulla dagar, påminner Alasaari och fortsätter:
– Faran är att exempelvis stress, som orsakas av företagets situation, kan ge upphov till företagarens insjuknande och då kan man hamna i en obehaglig spiral.
– Jag brukar också varna för att aldrig ha endast en eller ett fåtal kunder. Underleverantören kommer snart i problem om en viktig uppdragsgivare försvinner. Man bör alltid ha ett tillräckligt antal kunder i förhållande till investeringar och även avtalen måste vara i ordning.
Enligt Alasaari och Nydahl kan även sådana företag, som har fungerat redan under en längre tid, vara blinda för olika risker och är inte tillräckligt beredda på förändringar inom branschen eller konjunkturerna. Om det har gått dåligt inom branschen under en längre tid, måste också den erfarna företagaren kunna förändras och anpassa sin verksamhet. Eller också kunna ge upp sin affärsverksamhet innan den ekonomiska situationen har blivit alltför illa.
Om företagaren har hamnat i skuld, men företaget i sig är lönsamt eller relativt lätt kan göras livsdugligt, lönar det sig inte att skära av företagarens levebröd och direkt ansöka om konkurs:
– Återkravet av skulderna kan modereras med tingsrättens beslut. Om företaget kan fungera i enlighet med betalningsplanen under tre års, eller i vissa fall fem års tid, kan resten av skulderna benådas som resultat av omstruktureringen. Således återstår både jobb och företag, påminner han och säger till slut:
– Skuldsaneringen är en lång och obehaglig process, och därför hoppas vi att företagaren agerar i tid och tar kontakt med oss redan innan det samlas för många obetalda räkningar. På företagsrådgivningen kan vi fundera på hur operationen skall lotsas i en lönsam riktning.
Fakta:
Ett personbolags (kb, öb) skulder från näringsverksamhet kan saneras och den lönsamma verksamheten kan fortsätta om företagsverksamheten har varit förhållandevis småskalig och baserar sig främst på företagarens egen arbetsinsats. Genom skuldsanering kan man trygga såväl företagarens som eventuella arbetstagares arbetsplatser.
Man ansöker om skuldsanering genom att kontakta skuldrådgivningen. Vasa stad sköter om skuldrådgivningen i Vasaregionen. Skuldrådgivningen ber VASEK om ett utlåtande gällande kundens situation och skickar kunden till VASEKs rådgivning.
[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]
[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]