Nyheter

Kestävän rakentamisen opintomatka 8.-9.8.

14.8.2012
-

Kestävästä rakentamisesta kiinnostuneet ammattilaiset vierailivat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin järjestämällä matkalla 8.-9.8.2012 Närpiössä, Porissa ja Tampereen asuntomessuilla. Matka suuntautui ensin Närpiöön, jossa projektipäällikkö Christer Åkers ja passiivitalosuunnittelija Sören Öhberg esittelivat Yrkesakademin i Österbottenin (YA) projektia ”Passivhus i praktiken” sekä passiivitalon suunnitteluperiaatteita yleensä.

Kestävästä rakentamisesta kiinnostuneet ammattilaiset vierailivat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin järjestämällä matkalla 8.-9.8.2012 Närpiössä, Porissa ja Tampereen asuntomessuilla. Matka suuntautui ensin Närpiöön, jossa projektipäällikkö Christer Åkers ja passiivitalosuunnittelija Sören Öhberg esittelivat Yrkesakademin i Österbottenin (YA) projektia ”Passivhus i praktiken” sekä passiivitalon suunnitteluperiaatteita yleensä. Öhberg kertoi, että energiansäästössä ensimmäisenä ja tärkeimpänä kohtana on lämpöhäviöiden vähentäminen. Lämpöhäviöitä voidaan pienentää lisäämällä eristystä, parantamalla ilmatiiveyttä, parantamalla ikkunoiden ja ovien lämmöneristyskykyä sekä minimoimalla ulkovaipan ala. Koneiden ja valaistuksen energian kulutukseen tulee myös kiinnittää huomiota. Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää sekä passiivisesti että aktiivisesti. Pienetkin asiat, esimerkiksi kesäajan aurinkosuojat, voivat vaikuttaa viihtyvyyteen.

Opintomatkalaiset tutustuivat ”Passivhus i praktiken” -koetaloon Närpiössä.

Lisäksi opintomatkalaiset kävivät katsomassa, miltä passiivitalon rakennustyömaa näyttää käytännössä. Opiskelijat olivat nyt lomalla, mutta talon on määrä valmistua ensi talven aikana. Projektitalo on 1-kerroksinen paritalo. Öhberg sanoi, että seuraavasta talosta tehdään 2-kerroksinen.

Aurinkoenergia lämmittää uimahallia

Närpiön jälkeen suunnattiin Poria kohti. Porissa meitä opasti TkT Pertti Konttinen Aurubikselta Porin uimahallin aurinkoenergiajärjestelmän saloihin. Aurubis on toimittanut uimahallin kuparijulkisivun, johon aurinkokeräimet on integroitu. Tavallinen maallikko kyllä ei pystynyt erottamaan julkisivusta mitään poikkeavaa. Kontinen kertoi, että 5 % uimahallin lämmöntarpeesta katetaan auringosta saatavalla lämmöllä ja 3 % sähköntarpeesta katetaan aurinkosähköllä. Uimahallin aulassa on infopiste aurinkojärjestelmästä sekä näyttö, josta voidaan todeta reaaliaikainen energian tuotto.

Aurinkopaneelit ja osa aurinkokeräimistä (kuvassa takavasemmalla) on sijoitettu Porin uimahallin katolle.

Sijoituskulmalla on suuri merkitys energian saantiin. Keräimet on sijoitettu niin, että tuottoa saadaan hyvin myös talviaikaan, jolloin aurinko paistaa matalalta, kun taas paneeleista halutaan saada maksimituotto kesäaikaan.

 

Asuntomessuilla hyviä ympäristöratkaisuja

Toisena opintomatkapäivänä matkalaiset suunnistivat Tampereelle ja siellä asuntomessuille. Oli ilahduttava nähdä, että ympäristöasiat ja energian säästö oli huomioitu monipuolisesti messuilla. Tutustuimme alueen hulevesijärjestelmään, joka oli suunniteltu niin, että lisärakentaminen ei ainakaan huononna vesistöjen laatua. Alueella oli lisäksi jätteiden putkikeräysjärjestelmä, roska-autoja ei näin ollen alueella tule näkymään. Kierrellessä tuli erityisesti kiinnitettyä huomiota passiivitaloihin ja aurinkoenergiajärjestelmiin ja niitä todellakin oli paljon enemmän kuin aikaisemmin. Kestävä rakentaminen on ottanut jalansijaa ja mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka tulevina vuosina kehitys menee eteenpäin.

Vesi-insinööri Maria Åkerlund kertoi, että pintavesiä pyritään viivyttämään asuntomessualueen tonteilla, jotta suurin osa vesistä imeytyisi tonttien kautta, etteivät rankkasateet aiheuttaisi niin suuria ongelmia.

 

 

Teksti ja kuvat: Tuulia Taanila, VASEK