Juristen frågar: Vad händer med ditt företag om någonting händer dig?
VASEKs 15-årsjubileum startade som utlovat i arbetets tecken och med ett tungt tema: Infokvällen Goda råd och en kopp kaffe i Vasa fokuserade på företagarens egna avtal.
Jurist Teresa Laine-Puhakainen från KMPG betonade hur viktigt det är att göra upp dokument. ”Allvarligt talat, gör upp de här.”
VASEKs 15-årsjubileum startade som utlovat i arbetets tecken och med ett tungt tema: Infokvällen Goda råd och en kopp kaffe i Vasa fokuserade på företagarens egna avtal. Jurist Teresa Laine-Puhakainen från KMPG berömde företagare:
– Företagare är en fin grupp människor, än så länge är största delen av dem odödliga och dessutom kommer de att dö med stövlarna på. Men man måste tänka på vad händer med företagarens egendom och företagets verksamhet ifall någonting händer, fortsatte hon med allvarligare ton.
Laine-Puhakainen upprepade VASEKs företagsrådgivarnas ord: Anlita alltid en expert.
– Testamenten och andra dokumentmallar som finns på nätet går vanligtvis inte att använda som sådana. De olika dokumenten, exempelvis testamentet, intressebevakningsfullmakten och bolagets delägaravtal ska tala med varandra. Allvarligt talat, se till att de här dokumenten finns, och gör upp dem med en expert, vädjade Laine-Puhakainen till företagare och fortsatte:
– Första tanken för många är att det kostar att ha dokument skrivna av en expert men om någonting kostar så är det när det blir olika åsikter och konflikterna ska lösas fast det inte finns några dokument.
Testamentets viktigaste uppgift är att slå fast eventuella avvikelser från arvsordningen. Företagaren ska tänka på vad hen vill lämna för vilken arvtagare, vem av dem kan och vill ta över företaget och hur behandlar man alla arvingar opartiskt?
– Med testamentet kan man avgränsa ärvande makens giftorätt till företaget eller annan egendom. På det sättet kan man hindra företaget från att gå i en utomståendes ägo. Företagaren ska alltid beakta att testamentet är i linje med aktiebolagets delägaravtal och bolagsordning.
Företagaren ska också absolut ha ett äktenskapsförord. Risken vid en skilsmässa är att maken eller makan blir delägare i företaget när utjämningen betalas eftersom företaget är egendom som omfattas av giftorätten om det inte avgränsas med äktenskapsförordet.
– Äktenskapsförordet ska alltid registreras vid magistraten, annars gäller inte dokumentet, påminde Laine-Puhakainen.
Om företagaren blir sjuk eller förlorar förmågan att själv sköta sina angelägenheter kan det vara en allvarlig risk för företagsverksamheten. Därför bör företagaren i förväg tänka ut vem som ska sköta hens personliga och företagets ärenden om hen själv har blivit oförmögen.
Om det inte finns någon intressebevakningsfullmakt, fastställs en officiell intressebevakare som tar företagarens plats i företagets styrelse och deltar i beslutsfattande. Vanligen befullmäktigar företagaren exempelvis en bolagspartner att sköta företagets angelägenheter i enlighet med det som nertecknats i fullmakten.
Fullmakten träder i kraft först efter att magistraten har fastställt den. Ett läkarintyg ska bifogas fullmakten.
Julia Häkkinen har drivit affären It’s Pure i Rewell Center nu i ett och ett halvt år. ”Jag gick med i Rewell Center handelsmannaförening eftersom jag vill kunna påverka.”
Efter de här allvarliga temana som ledde till många frågor steg den unga företagaren Julia Häkkinen (It’s Pure) på estraden. Hennes tankar om motstridigheter som företagare upplever lättade stämningen:
– En ska samtidigt vara kreativ och noggrann, hård och mjuk. När jag ville vara tuff, skrev jag under mina mejl med titeln ”verkställande direktör” tills en vän sa att jag får hjälp mycket lättare om jag är en larvig butiksägare, skrattade Häkkinen.
– En företagare ska vara förebild och representera sitt företags värden också på fritiden men samtidigt ska man vara mänsklig. Vi måste vara effektiva maskiner men vi är ju bara människor som också blir trötta och behöver semester.
Den unga företagarens kanske största motstridighet är att vara ung och trovärdig samtidigt. Flera gånger har hon stått bakom disken och fått besvara frågan om ”köpmannen finns på plats”. Hon betonade hur viktigt det är att kunna lyssna:
– Det lönar sig att lyssna på kundernas önskemål, det är just de produkter som tagits i sortimentet enligt deras önskemål som visat sig vara en succé i It´s Pures försäljning.
Vaasan Yrittäjäts styrelseordförande Katja Rajala och verksamhetsledare Maija Aarnio lovade företagen kamratstöd och nätverk. ”Vi lyssnar och vägleder vidare till experter, vi finns till för lokala företagare.”
VASEKs vd Stefan Råback (andra från höger) öppnade kvällen med ord om bolagets verksamhet som fortfarande har samma hörnstenar som vid grundandet för 15 år sedan. Tillställningen ordnades i samarbete med Vaasan Yrittäjät. På bilden Tommi Virkama, Maija Aarnio, Stefan Råback och Kjell Nydahl.
Kom ihåg: Sparra med juristen -tjänst
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]
[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]