Nyheter

Internationella journalister på Vasa-turné

5.9.2013
-

Utrikesministeriets International Press Center arrangerar årligen åt utländska korrespondenter och journalister, som är permanent bosatta i Finland, en besöksresa till en av Finlands städer. Avsikten med besöksresan är att erbjuda dessa korrespondenter och journalister en möjlighet att bekanta sig med andra delar av Finland än huvudstadsregionen.

Utrikesministeriets International Press Center arrangerar årligen åt utländska korrespondenter och journalister, som är permanent bosatta i Finland, en besöksresa till en av Finlands städer. Avsikten med besöksresan är att erbjuda dessa korrespondenter och journalister en möjlighet att bekanta sig med andra delar av Finland än huvudstadsregionen. Vasa stod i tur som besöksdestination 4–5.9.2013.

Till de viktiga gästerna planerades ett program där högskolorna, Kvarkens världsarv och energiklustret var programhöjdpunkterna. Resedeltagarna fick bekanta sig med ett av Finlands vackraste kampusområden på Brändö, samt det unika Kvarken världsnaturarvområdet.

Under besökets andra dag var huvudtemat de Nordiska ländernas största energikluster EnergyVaasa, och korrespondenterna fick besöka företagen ABB, Vacon och The Switch. Erja Raiskila, Media Coordinator på Utrikesministeriet, tackade Vasa för det genomtänkta programmet.

– Antalet deltagare på Vasaresan var högst av våra ordnade resor hittills. Vi brukar få med 15–20 deltagare, men nu var vi 30. Det är fint, gläds Raiskila.

Den amerikanska journalisten Russell Snyder har bott länge i Finland och skrivit om alla Finlands Unesco världsarv. Kvarkens världsnaturarv var det enda han inte ännu haft chansen att besöka.

– Jag förväntade mig mycket av Kvarkens världsnaturarv, men verkligheten överskred alla mina förväntningar, beskriver Snyder.

VASEKs kommunikationschef Suvi Markko är nöjd över det höga deltagarantalet. Hon önskar att besöksgruppens journalister och korrespondenter kan utnyttja Vasaregionens framgångsrika historier i sitt jobb, och att de förmedlar nyheter från Vasaregionen till sina hemländer.

– I samarbete med Vasa stad, Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola, Österbottens förbund och Österbottens handelskammare byggde vi ihop ett innehållsrikt men överskådligt program, som skulle lyfta fram Vasas bästa sidor. Att ha en grupp journalister på besök är tacksamt, för de ställer frågor och knäpper egna bilder, konstaterar Markko.

Närmare uppgifter

kommunikationschef Suvi Markko
050 534 1911
suvi.markko@vasek.fi