Husdjursgården bjuder på mys och umgänge
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Anna Salmi är uppvuxen i Vasa centrum. Hon är utbildad agrolog och bor sedan elva år tillbaka i Södra Vallgrund där husdjursgården varit verksam sedan 2016.
I sommar kan du ta bussen till Aava Kertun Kotitila och Världsarvet
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur. Hit är man välkommen som besökare för att bekanta sig med bland annat kaniner, får, hästar, gäss, höns och kalkoner – och inte att förglömma, alpackorna, som är årets nytillskott gå gården.
Anna Salmi är uppvuxen i centrum av Vasa, men har alltid älskat djur och drömt om ett liv på landet. Hon utbildade sig till agrolog och gården som familjen nu bor på köpte de för elva år sedan. Som besöksgård har gården, som är döpt efter familjens äldsta dotter, fungerat sedan 2016 och allt fler besökare och turister hittar hit.
I januari flyttade tre alpackor hem till gården och ytterligare två är på kommande. Det är lugna djur som nu kan bokas för utflykter och kortare vandringar i världsarvsområdet.
– Vi har öppet i huvudsak under sommarmånaderna, men strävar till att ha verksamhet året runt. Vintertid kan man boka privata besök – antingen här eller på så sätt att vi kommer på besök till exempelvis åldringshem eller daghem, med några av djuren – och vi erbjuder också olika utflykter under lågsäsongen, berättar Anna.
Nytt för i år är alpackautflykterna, som bokas på förhand och lämpar sig för till exempel på Tyky-dagar och liknande. Utflykterna kan göras i skogen intill gården och ner till stranden, alternativt vid Svedjehamn.
– Där går vi Bodvattnet runt tillsammans med alpackorna och avnjuter sedan, om man så önskar, lunch och bastu vid Salteriet, tillägger Anna.
Minigrisen Tero matas av Annas yngsta dotter.
De tre alpackorna, som är färdigt skolade för dylikt program, är familjens nyaste djur och ytterligare två kommer senare i år. Förutom dem finns både hästar, kor, får, en minigris, kaniner och flera olika fåglar på gården. Under besöken kan man gosa med kaninerna, flaskmata lammen och också pröva på ponnyridning. På gården har Anna inrett ett litet gårdscafé med terrass, och sommartid kan man avnjuta färska kanelbullar här varje dag.
– Fler kundutrymmen är på gång. Vi förstorar som bäst alpackornas stall och i anslutning till det byggs ett café med bättre skydd från väder och vind. För större besöksgrupper finns det även möjlighet att förhandsbeställa lunch, som vi erbjuder i samarbete med Café & Restaurant Salteriet och Restaurang Arken. Vi kommer också att introducera en picknickkorg som kan beställas för den som vill fortsätta dagen till exempel på vandringsleden vid Sommarö Fort, berättar Anna.
Nytt för i år även sagoyoga för barnen och även yoga tillsammans med djuren, som hålls av utbildade instruktörer.
Under uppbyggnaden av verksamheten har Anna vid flera tillfällen använt sig av VASEKs företagarrådgivning och även deltagit i deras skolningstillfällen. Nu deltar de även i projektet ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region – där VASEK fungerar som projektägare i samarbete med Visit Vasa. Målsättningen med projektet är att öka tillgängligheten av regionens besöksmål – med hållbara medel.
– Från och med Valborgshelgen har regionens invånare och besökare möjlighet att ta Visit Vasas sommarbuss från Vasa centrum till Världsarvsområdets olika besöksmål. Med den slipper man smidigt ända fram till både Aava Kertun Kotitila, men också till Fort Sommarö samt Svedjehamn, berättar projektledare Peter Källberg.
Det prydliga och välstädade stallet ska förstoras inom snar framtid, liksom även kundutrymmena.
I maj kör bussen lördagar och söndagar med extra turer under Kristi Himmelsfärd, och turerna utökas vartefter i juni och juli. Då kommer bussar också att gå till andra destinationer i regionen.
– Man hittar aktuell information och tidtabeller på Visit Vasas webbsida, tillägger Peter.
Från och med Valborgshelgen har regionens invånare och besökare möjlighet att ta Visit Vasas sommarbuss från Vasa centrum till Världsarvsområdets olika besöksmål, bland annat just till Aava Kertun Kotitila.
Bussturerna är väldigt välkomna från Annas sida.
– Många har frågat efter en dylik service, och antalet besökare har ökat vartefter. Ifjol somras hittade många inhemska turister hit, men tidigare var utländska nationaliteter också väldigt vanliga bland våra besökare.
Ett besök här passar alla som tycker om djur och det är mycket svårt att inte charmas av deras olika personligheter och vänliga ögon.
Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand samt Aava Kertun Kotitila