Nyheter

Guiden Bli företagare i Finland 2019 har publicerats

14.2.2019
-

Suomen uusyrityskeskusten verkosto julkaisee alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville päivitetyn oppaan vuosittain. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2019 on julkaistu 14.2., ja siitä löytyy ajantasaisin tieto yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

SUK kannet startia Sivu 1Nätverket av nyföretagarcentraler i Finland ger varje år ut en uppdaterad guide för företagare i startskedet och dem som planerar att bli företagare. Guiden Bli företagare i Finland 2019 publicerades den 14 februari och den innehåller den mest aktuella informationen om att grunda ett företag och vara företagare.

Guiden delas ut till alla som besöker rådgivningen på någon av landets nyföretagarcentraler. Den kan även laddas ner avgiftsfritt på adressen www.perustamisopas.fi. Guiden fungerar som ett hjälpmedel vid företagsrådgivning, men den som planerar att bli företagare bör inte förlita sig enbart på den.

– Guiden innehåller det mest väsentliga som bör tas i beaktande när man grundar ett företag, påminner Tommi Virkama, direktör för Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. – Därutöver anser vi att personlig rådgivning är viktig, för det finns alltid frågor som det är bra att diskutera med en expert.

– Ju bättre du planerar och utvecklar din affärsidé dvs. gör din hemläxa, desto bättre är dina förutsättningar att lyckas som företagare.

Antalet nya företag på samma goda nivå

År 2018 startades 180 nya företag i Vasaregionen med hjälp av Nyföretagscentrum Startia.

– Precis det här antalet är även medeltalet av den mängd företag som grundades årligen under perioden 2010-2018. Vi fortsätter med andra ord på en god nivå, konstaterar Virkama. – Ett gott sysselsättningsläge inverkar alltid på antalet nystartade företag.

Nationellt sett ökar antalet nya företag för tredje året i rad. Under år 2018 startades sammanlagt 7771 nya företag med hjälp av landets nyföretagarcentraler, vilket är fyra procent mera än föregående år. Även om antalet nystartade företag ökade, hade nyföretagarcentralerna en aning färre nya kunder än tidigare. Trenden har varit den samma redan under några år.

KUVA Uusien asiakkaiden ja perustettujen yritysten maara 2014 2018 se2

– Det här visar på ambitionen hos dem som planerar att bli företagare. Man har noga tänkt igenom företagsgrundandet och affärsidén och företagandet är helt klart ett val man vill förverkliga. Det goda sysselsättningsläget har sannolikt även inverkan på siffrorna, konstaterar Susanna Kallama, verkställande direktör för Finlands Nyföretagarcentraler rf.

Flest företag grundades av 26-30-åringar och de flesta blev företagare efter att ha varit privatanställda.

– Även i Vasaregionen kan man se att allt yngre personer väljer att bli företagare, säger Virkama. – Enligt forskning och vår erfarenhet har företagandet blivit ett klart vanligare alternativ bland unga studerande.

 

Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s pressmeddelande 14.2.2019 (på finska)

Antalet nya kunder och grundade företag vid nyföretagarcentralerna 2014 - 2018 (pdf) 

 

Taggar: