Nyheter

Gas intresserar

24.3.2017
-

Vaasa Gas Exchange som öppnades klockan nio i torsdags fylldes snabbt av besökare intresserade av gasbranschen.

 Gas Exhib 600pxVaasa Gas Exchange som öppnades klockan nio i torsdags fylldes snabbt av besökare intresserade av gasbranschen. Eventet som hörde till de mest populära på Vaasa Energy Week samlade närmare 70 utställare, varav en del också höll en presentation under mässdagen.

Seminariedelen startade kl. 10 och fyllde salen till sista plats, ståplatser var populära. Europaparlamentariker Henna Virkkunen hälsade från Bryssel med information om Energy Union. Riku Huttunen, avdelningschef för energiavdelningen vid Arbets- och näringsministeriet, betonade i sin presentation att gasmarknaden behöver flexibilitet, och enligt den lagproposition som är under beredning kommer gasmarknaden i Finland ju att avregleras år 2020.

Yleiso 600pxJukka Metsälä, affärsdirektör för biogas vid Gasum, berättade hur gasbranschens ekosystem utvecklas i Norden samt påminde om vad det kräver av logistiken. Kenneth Engblom, direktör vid Wärtsilä Energy Solutions, och Mika Kolehmainen, vd för Manga LNG, presenterade bakgrunden och nuläget för LNG-terminalen i Torneå, som Wärtsilä levererat.

Efter lunchpausen fortsatte seminariet med Susanne Pflügers presentation. Hon representerar Europeiska biogasföreningen och enligt henne visar Bryssel en positivare inställning till biogas och biometan i dag än för ännu ett år sedan. Dessutom konstaterade hon att det finns stor potential och intresse för användning av biometan i transportbranschen i Europa. Stormossens vd Leif Åkers redogjorde för olika teknologier som används i produktion av biogas, och vd Matti Vikkula från Scandinavian Biogas Fuels berättade om gasanvändning i de Nordiska länderna och frågade om vi är redo att ta branschen till nästa nivå.

Program 600px

Margareta Wihersaari, professor i energiteknik vid Åbo Akademi, berättade att i och med att energisystemen förändras kommer också behovet för forskning som fokuserar på gas. Hon konstaterade att undervisning och utbildning i branschen inte är på den nivå som de borde vara. Regiondirektör Johan Améen förklarade Scanias strategi kring principen om hållbar transport där alternativa bränslen spelar en viktig roll.

Vaasa Gas Exchange arrangerades i samarbete mellan Vasa Energiinstitut, Vasa universitet, Gasum, Merinova, Stormossen, VASEK, Wärtsilä och Åbo Akademi.

 

Läs också Vasa universitets nyhet 23.3.2017: Kaasua EnergyWeekillä  (på finska) 

Mer information

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

EW Gas 200px