Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Jonas och Niklas Östman tog emot priset från nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama och företagsrådgivare Olav Nylund.
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen. Gårds Smaks webbutik grundades i november 2017 med syfte att sammanföra ett flertal matprodukter från olika producenter under ett och samma tak. Gårds Smak företagarna, bröderna Niklas och Jonas Östman vill att kunden enkelt kan handla närproducerad mat hem och ta hänsyn till klimatvänlighet och hållbarhet. I deras webbutik får konsumenterna också lätt veta var maten kommer ifrån.
Utvecklingsviljan har noterats
Gårds Smak valdes till årets nyföretagare eftersom företagarna har utveckling som deras absolut främsta drivkraft. – Här ser man att en ny generation av jordbrukare vågar investera och göra lönsamma framsteg i den traditionella näringen genom att samarbeta med producenterna. Det ansågs att ekologiska aspekter och analyseringsförmåga kännetecknar dessa innovativa företagare, säger Startias direktör Tommi Virkama.
Enligt Virkama kan man inte heller glömma bort den sysselsättande effekten på området.
Gårdens mjölk satte allt i gång
Branschen var redan bekant från förr till Niklas och Jonas för de hade börjat sin verksamhet med att sälja och leverera den egna gårdens mjölk utan mellanhänder. Efter att de hade fått idén om något större webbutik med flera produkter till sortimentet, har de i nuläget cirka 500 olika matprodukter som levereras direkt till kunderna i medeltal fyra gånger i veckan. Kundkretsen med 4 600 registrerade kunder finns i Österbotten. Utöver ägarna ingår i personalen minst tre anställda, och under högsäsongen kan det vara till och med åtta, som delar Gårds Smaks vision om hållbar och lokalproducerad mat.
Startias tjänster stöder och hjälper blivande och startande företagare men även dem som vill vidareutveckla sin egen affärsverksamhet under företagets hela livscykel. När Niklas kontaktade Startias företagsrådgivare Olav Nylund planerade man att starta ett distributionsbolag som komplement till gårdens mjölkproduktion.
– De var beredda att köra igång, säger Nylund.
Gårds Smak har också senare anlitat VASEK i samband med ett utvecklingsprojekt inom företaget.
Niklas och Jonas med den produkt som satte i gång allt.
Intresset är stort
Intresset för lokalproducerad mat har ökat bland konsumenter och det finns gott om lokala producenter.
– Just nu har vi fler producenter som vill vara med i vår butik än vad vi har möjlighet att ta med. Men vi håller på att jobba så att fler ska kunna komma in, säger Niklas Östman.
Efter att Corona-krisen nådde Finland har inget varit sig likt men för Gårds Smak ser det bra ut. Deras affärsidé funkade redan före pandemin, men efterfrågan på företagets service har vuxit starkt när man har lärt sig att beställa produkter hem under pandemin. Men Jonas påpekar att det finns ju mycket som man kan förbättra hela tiden.
För tillfället levererar företaget varor av cirka trettio andra producenter och planerar att expandera sin verksamhet.
– Egentligen måste man alltid tänka två år framåt. På önskelistan finns att i framtiden ha flera Gårds Smaks förvaringslokaler än bara en, avslöjar Niklas och Jonas.
De vill ändå inte vara bara ett stort jättelager utan de vill att det ska vara lokal också i fortsättningen och att det ska finnas flexibilitet. För att öka effektiviteten och kundvänligheten utvecklar företaget konstant de digitala tjänsterna. Det ska vara så enkelt som möjligt att handla mat på nätet och det är någonting i vilket Gårds Smak vill profilera sig gentemot andra företag inom samma bransch.
Gårds Smak är med i den nationella tävlingen för årets nyföretagare som arrangeras av Nyföretagarcentralerna i Finland r.f.
Årets nyföretagare i Finland och publikens favorit utses i samband med Nyföretagarcentralerna i Finlands delegationsmöte den 17 november 2021.
Ladda ner bild här: bild 1, bild 2