Nyheter

Framgångsrik affärsverksamhet resultat av kunnig personalförvaltning

16.11.2018
-

Temat på infokvällen som Vaasa n Yrittäjät och Nyföretagscentrum Startia ordnade 13.11 var bristen på kunniga arbetstagare och lyckade rekryteringar. Päivi Ekholm från Waasa Talent betonade att en framgångsrik verksamhet är resultat av kunnig personalförvaltning.

yleiso

Temat på infokvällen som Vaasan Yrittäjät och Nyföretagscentrum Startia ordnade 13.11 var bristen på kunniga arbetstagare och lyckade rekryteringar. Päivi Ekholm från Waasa Talent betonade att en framgångsrik verksamhet är resultat av kunnig personalförvaltning.

PaiviEkholm– Att rekrytera är inte nödvändigtvis lätt och inte heller billigt men det kan vara en av företagets största investeringar. Det stora problemet idag är att kunna hitta kompetent arbetskraft. Ju bättre det går för samhället, desto svårare kan det vara med rekryteringar.

– Det lönar sig att satsa på förhandsplanering och noga tänka på hurdan person man söker, till vilken arbetsuppgift och i vilken grupp man söker. Det förtydligar och preciserar företagets faktiska behov. I de stora företagen är det företagets HR-personal som tar hand om rekryteringar men i små och medelstora företag är det en bra idé att anlita utomstående expertis, speciellt om urvalsprocessen tar lång tid, påpekar Ekholm.

Konkurrensen om de bästa arbetstagarna är redan hård i vissa branscher och den traditionella rekryteringsmetoden garanterar inte att intresset hos arbetstagaren väcks. Ekholm vill påminna om att det lönar sig för arbetsgivaren att satsa på att bygga upp ett lockande varumärke som har ett gott rykte för att arbetstagaren ska blir intresserad av företaget. Företagets anställda är de bästa ambassadörerna för arbetsgivarvarumärket.

– Det har blivit allt svårare att hitta en anställd som är helt ”färdig”. Borde man i så fall anställa en kompetensmässigt ”halvfärdig” person som kan läras upp?

Digitalisering och hur man hanterar den kräver förståelse såväl av rekryteraren som av den som rekryteras :
– Sociala medier spelar en allt viktigare roll i rekrytering medan LinkedIn och Facebook är de mest populära kanalerna. Det är klokt att satsa på ett-klick-taktiken, det vill säga att det till exempel ska vara så lätt som möjligt för sökanden att skicka in sitt CV.

 

Proportionellt mest yrken med brist på arbetskraft i Österbotten

MikaPalosaariMika Palosaari, direktör för Österbottens TE-byrå, påminde åhörarna om att vår ekonomiska region har hela fastlands-Finlands lägsta arbetslöshet, och prognosen är dessutom att tillgången på arbetskraft blir allt sämre under de närmaste åren.

Lönesubvention och rekryteringsutbildning är några exempel på TE-byråns tjänster för företag som vill rekrytera. TE-byrån hjälper också vid rekrytering från utlandet.

– Lönesubventionen kan vara högst 50 % av totala lönekostnaderna och det är ett behovsprövat stöd som beviljas för anställning av en arbetslös arbetssökande. Rekryteringsutbildning kan tillämpas om det inte finns kompetent arbetskraft. Arbetsgivaren väljer utbildaren tillsammans med TE-byrån, och utbildningen kan arrangeras antingen bara för en person eller för en större grupp. Största delen av utbildningen sker i praktiska arbetsuppgifter på en arbetsplats. Kostnaderna delas så att arbetsgivaren betalar 30 % av dem, berättar Palosaari.

Om inga lämpliga arbetstagare går att få tag på i Finland, kan arbetsgivare söka arbetskraft från utlandet via EURES, European Employment Services), med hjälp av TE-byrån.

 

Päivi Ekholms checklista för rekrytering:

  • Överväga noga om du ska anställa sådana som är lik dig.
  • Satsa på att rekrytera attityd, den ska vara den rätta. Du kan alltid lära ut färdigheter men inte attityd.
  • Fundera på det faktiska kompetensbehovet och sträva efter mångfald.
  • Be sökanden lämna in också arbetsprov i mån av möjlighet.
  • Testa sökandes sinne för humor och fundera om hen passar in i gruppdynamiken i företaget.
  • Kom ihåg att lyssna på sökanden och låt inte företagets behov och nuläge ta för mycket utrymme i diskussionen.

 

TommijaMaijaTillställningen ordnades av Startias Tommi Virkama och Vaasan Yrittäjäts Maija Aarnio.

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]