Framgångshistorier och skräckscenarier samlades in för livskraftsstrategin
Den 4 september arrangerade Vasaregionens kommuner och VASEK ett scenarioseminarium med över hundra deltagare för att stödja arbetet med Vasaregionens livskraftsstrategi. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry citerade i sitt öppningsanförande "solkungens" principer och räknade upp tre kritiska framgångsfaktorer för Vasaregionen: att säkra tillgången på kunnig arbetskraft, att skapa goda trafikförbindelser som...
Den 4 september arrangerade Vasaregionens kommuner och VASEK ett scenarioseminarium med över hundra deltagare för att stödja arbetet med Vasaregionens livskraftsstrategi. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry citerade i sitt öppningsanförande "solkungens" principer och räknade upp tre kritiska framgångsfaktorer för Vasaregionen: att säkra tillgången på kunnig arbetskraft, att skapa goda trafikförbindelser som behövs för en exportbetonad industri och även betjänar turister och att främja innovationer.
Huvudtalare på seminariet var Citecs grundare Rune Westergård. Han berömde Vasaregionens energikluster och högskolor, som förser klustret med kunnig arbetskraft. Tack vare dem lönar det sig för exportbetonade företag att stanna i Vasaregionen, trots att det är tio gånger dyrare att anställa en ingenjör här än i Indien. Westergård påminde också om effekterna av den teknologiska revolutionen. I framtiden finns risk för att speciellt arbetsplatser inom servicebranscher försvinner och det istället uppkommer flera företag med fokus på utbildnings- och välfärdsteknologi.
Susanne Slotte-Kock hälsar Rune Westergård välkommen till podiet.
Avsikten med seminariet var att göra näringslivets röst hörd, varför VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback gjorde en "snabbgallup" bland representanterna för regionens spetsföretag och ställde öppna frågor till deltagarna. Kommunikationsdirektör Marica Lassus från Wärtsilä berömde den kritiska massan och de goda nätverken i regionen. Underleverantörerna är viktiga för Wärtsilä, och man förväntar sig viljan och förmågan till internationalisering även av dem. Affärsutvecklingsdirektör Dick Kronman från ABB betonade att man inte enbart vill få tilläggsarbetskraft genom underleverantörerna, utan även annat mervärde måste kunna erbjudas.
Stefan Råback intervjuar Marica Lassus.
Enligt Wapices verkställande direktör Pasi Tuominen stöder regionen tillväxtföretagandet bäst genom att se till att det finns högklassig och attraktiv utbildning. Läroanstalterna bör locka framtida förmågor till regionen, så att företagen kan anställa dem. Och det räcker inte med arbetsplatser enbart till ingenjörerna, påpekar Tuominen, utan även deras partner måste hitta jobb. Annars är det svårt att få ingenjörerna att stanna i regionen. Båttillverkaren Botnia Marins verkställande direktör Johan Carpelan beklagade för sin del att regionens snickarutbildning ligger på is, men förutom snickare behövs i båtbranschen även experter inom maskin-, metall- och elbranschen. Det är beklagligt att åldersklasserna minskar, vilket medför att även antalet sökande till dessa branscher minskar.
WasaGroup-koncernens verkställande direktör Ari Tyynismaa betonade att energihuvudstadens roll måste synas även i byggandet. För att locka kunnig arbetskraft till regionen måste också bostadsutbudet hålla hög nivå. För samma summa måste det gå att hitta högklassigare boende i regionen än i till exempel huvudstadsregionen. Enligt Tyynismaa vore en lösning på frågan, speciellt i Vasa, att låta bebygga stränderna.
Mobilapplikationstillverkaren GambitLabs verkställande direktör Tim Wallin berömde regionens företagarvänlighet, öppenhet och beredskap att dela med sig av idéer. AHA Logistics verkställande direktör Tiina Haapala beklagade att stora företag för ofta väljer en global logistikpartner, trots att en lokal, mindre logistikaktör ofta har lika omfattande samarbetsnätverk världen över.
Företagens representanter bidrog med många tänkvärda inslag, som gav inspiration inför scenarioarbetet, som genomfördes i form av learning café. Jarkko Majava från FCG Consulting gav deltagarna i uppgift att tänka ut olika scenarier, eller framtidsbilder, av hur regionen i bästa eller värsta fall kan se ut i framtiden, till exempel i fråga om utbildning, forskning, infrastruktur och logistik eller image.
Arbetsgrupperna tog raskt itu med uppgiften och diskussionerna var livliga. De scenarier som togs fram i arbetsgrupperna används i det fortsatta strategiarbetet och i november ordnas ett seminarium, där de gemensamma målen för strategin behandlas. Kommunfullmäktige godkänner Vasaregionens livskraftsstrategi i början av 2015.
Livlig diskussioner i arbetsgrupper.
Livskraftsstrategiarbetets processbeskrivning
Närmare uppgifter
Stefan Råback, utvecklingsdirektör
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK
050 590 2525