Nyheter

Frågor till företagsrådgivare: Vilken företagsform passar bäst om du ska starta ensam?

21.10.2021
-

Den som planerar att starta ett företag ensam bör bekanta sig med olika företagsformer. Den mest kända företagsformen för de flesta är enskild näringsidkare, dvs. företagare med firma. Men även lättföretagande, som har ökat sin popularitet särskilt under de senaste åren, kan också vara ett alternativ värt att överväga för många. Och hur är det med andra företagsformer – lönar det sig att starta ett aktiebolag, ett kommanditbolag eller ett andelslag på egen hand? I den här texten berättar våra företagsrådgivare om vad man borde ta i beaktande när man väljer företagsform.

pexels burst 374085

Den som planerar att starta ett företag ensam bör bekanta sig med olika företagsformer. Den mest kända företagsformen för de flesta är enskild näringsidkare, dvs. företagare med firma. Men även lättföretagande, som har ökat sin popularitet särskilt under de senaste åren, kan också vara ett alternativ värt att överväga för många. Och hur är det med andra företagsformer – lönar det sig att starta ett aktiebolag, ett kommanditbolag eller ett andelslag på egen hand? I den här texten berättar våra företagsrådgivare om vad man borde ta i beaktande när man väljer företagsform.

Enskild näringsidkare eller lättföretagare?

– Enskild näringsidkare och lättföretagande är kanske de enklaste och lättaste sätten att starta eget men det finns dock många skillnader mellan dem. Lättföretagandet är egentligen ingen företagsform utan ett sätt att arbeta företagarmässigt. Det finns skillnader bland olika faktureringstjänster som erbjuds till en lättföretagare i huruvida tjänsten man får ett FO-nummer eller inte, berättar företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars.

Lättföretagande kan vara ett lämpligt alternativ om man driver verksamheten som bisyssla eller i mycket liten skala. Ifall omsättningen växer mycket, kommer faktureringstjänstavgifterna att öka medan bokföraren för en enskild näringsidkare alltid kan fakturera samma fasta belopp, oavsett omsättningens storlek. Lättföretagandet passar bäst för tjänstesektorn, eftersom den inte är lämplig för försäljning av produkter.

– Om man vill branda sitt företag eller sina tjänster kan det inte skyddas när en faktureringstjänst används. Men om man registrerar ett firmanamn är det skyddat och ingen annan kan använda det. Lättföretagandet kan vara ett bra sätt att testa marknaden eller ens egen företagsidé. Om du vill jobba heltid som företagare, kan enskild näringsidkare vara ett bättre alternativ, påpekar Tommi Virkama, Nyföretagscentrum Startias direktör.

 Vilka andra alternativ finns det?

– Till exempel kan du också skapa ett andelslag på egen hand, men det är en särskilt praktisk affärsform inom en sektor som har en hel del egenföretagare, till exempel kultursektorn. I ett andelslag kan företagare samverka på ett sådant sätt att deras tjänster kompletterar varandra. Till exempel kan även lokal-, marknadsförings- och administrationskostnader delas i andelslag, säger Virkama.

Om man redan innan man grundar ett företag vet att man tänker sikta på större och kanske internationella arenor, kan ett aktiebolag vara en bra lösning. Man kan bilda ett aktiebolag ensam.

– Valet av företagsform beror bland annat på finansieringsbehov och eventuella framtida investeringar. Om man strävar efter stark tillväxt, gör stora investeringar och behöver ett lån, lönar det sig att välja  aktiebolag och ta ett lån i aktiebolagets namn, snarare än att ta det i eget namn, som till exempel en företagare med firma. En företagare med firma är personligen ansvarig för skyldigheterna i sitt företag, medan aktiebolaget är en egen juridisk person, säger Räihä-Pundars.

– Ur ett skatte- och inkomstperspektiv kan ett aktiebolag också vara ett bättre alternativ när omsättningen och inkomstnivåerna blir stora. I ett aktiebolag ligger riskerna hos bolaget — företagarens risker gäller endast de pengar man investerar i bolaget och eventuella  finansieringsgarantin, fortsätter Räihä-Pundars.

I ett kommanditbolag kan man agera som en egenföretagare, men företagsformen kräver minst en tyst bolagsman. Det krävs minst två personer för att starta ett öppet bolag.

 

Taggar: