Nyheter

Företagsrådgivaren tipsar: vilka tillstånd behövs för att kunna sälja alkohol- och tobaksprodukter?

23.7.2019
-

Ska du starta ett företag inom restaurangbranschen? Eller kanske utvidga din företagsverksamhet till att sälja tillståndspliktiga produkter? Vår företagsrådgivare tipsar vad man då bör ta i beaktande.

vinkkivitonen luvat 640px

  • Serveringstillstånd beviljas per serveringsställe. Ett tillstånd behövs alltid för att sälja alkoholdrycker och det ska man alltså ansöka om separat för varje verksamhetsställe.
  • Den som söker serveringstillstånd ska uppfylla vissa krav. Ansökaren ska ha ett FO-nummer och företaget måste vara registrerat i skatteförvaltningens register för mervärdesskatteskyldiga samt i förskottsuppbörds- och arbetsgivarregistren. Dessutom ska den som söker vara myndig och de ekonomiska och yrkesmässiga förutsättningarna ska vara i ordning. Därtill krävs tillförlitlighet och då beaktas eventuella dom för brott, rusmedelsbrott, försummelse av skatter, konkurser och överlag den sökandes förmåga att sköta sina skulder.
  • Tillståndsansökningen görs till regionförvaltningsverket. Tillståndet beviljas tillsvidare eller för viss tid. Den som är ansvarige föreståndaren för serveringsstället – caféet eller restaurangen – eller dennes ställföreträdare ska ha serveringspass och tillräcklig utbildning inom restaurangbranschen eller genom erfarenhet förvärvad tillräcklig yrkesskicklighet. En person som är under 18 år får inte servera alkohol om hen inte har tillräcklig yrkesutbildning från till exempel yrkesinstitut eller läroavtal. Räkna med att det kan ta flera månader att få tillståndet.
  • Detaljhandel med tobaksvaror förutsätter också detaljhandelstillstånd för respektive försäljningsställe. Tillståndet ansöks av den kommun där försäljningsplatsen ligger. Kostnader uppkommer även i fortsättningen i form av inspektionsavgifter.
  • Det kan ta lång ti att få tillstånd. Olika utredningar och bilagor krävs. Det lönar sig att vara ute i god tid om man vill starta restaurangverksamhet och sälja också alkoholdrycker genast från början.
  • Extratips: restaurangverksamhet förutsätter att man tacklar även annan byråkrati. Byggnadstillsynen ska godkänna att lokalerna lämpar sig för användningsändamålet, hälsomyndigheterna ska godkänna dem som livsmedelslokaler, brandskyddskontroll ska utföras och om en uteservering ska man göra en anmälan till polisen. Och dessutom ska alla anställda som hanterar livsmedel ha ett hygienpass.

Behöver du hjälp med tillståndsärenden? Boka tid till gratis företagsrådgivning på nätet eller per telefon, 06 317 76 00. Våra företagsrådgivare stöder företagare under företagets hela livscykel, alltid konfidentiellt och avgiftsfritt!

 

Taggar: