Nyheter

Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

8.6.2021
-

Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.

pexels startup stock photos 7096

Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.

– En bra affärsidé ger en lösning på något problem i stället för att skapa nya problem att lösa, konstaterar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Startias direktör Tommi Virkama instämmer. Virkama poängterar också vikten av att affärsidén baserar sig på något som man själv gillar att göra. När företagaren ändå har fullständig frihet att välja sin egen affärsidé, lönar det sig att välja något som man njuter av.

– Passion för det man gör är högst väsentligt. Gör något sådant som du själv tycker om, och arbetet kommer säkert att kännas givande.

Dessutom måste det finnas efterfrågan för produkten eller tjänsten, så att det är enkelt att göra om affärsidén till lönsam affärsverksamhet. Om affärsidén är bra, kommer det också att finnas potentiella betalande kunder.

Det är också viktigt med realism och genomförbarhet. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist betonar vikten av planering – hur börjar du genomföra din affärsidé och med vilka resurser?

– Affärsidén ska vara genomförbar med precis de resurser som finns tillgängliga. Relativt enkel genomförbarhet är särskilt viktigt för ensamföretagare, konstaterar Dalkvist.

Även konkretion räknas som förtjänst. Om affärsidén är konkret och lätt att förstå, är det till exempel enklare att få finansiärer till företaget. Tydlighet hjälper dock även kunderna, eftersom en bra affärsidé innebär att konceptet är enkelt att begripa.

– Om man grundar till exempel en restaurang, är det inte oväsentligt om skylten utanför endast säger "restaurang", i stället för att uttrycka mera specifikt exempelvis "lunchbuffé", påpekar företagsrådgivare Olav Nylund.

En bra affärsidé gynnar också samhället inte bara i form av skatter och arbetstillfällen. Till exempel miljövänlighet och cirkulär ekonomi är aktuella och viktiga teman som är värda att uppmärksammas.

– En företagare eller blivande företagare bör veta vad som är aktuellt, påminner Dalkvist.

Alasaari och direktör för företagstjänster Kjell Nydahl håller med om att en bra affärsidé ger någon slags konkurrensfördel eller speciell egenskap som skiljer den från de andra.

  • Behöver du hjälp med att vidareutveckla din affärsidé? Boka tid till avgiftsfri företagsrådgivning online eller per telefon på 06 317 76 00. Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare stöder företagare i alla företagets skeden, alltid konfidentiellt och avgiftsfritt!

 

Taggar: