Nyheter

Företagsbyn för barn startar på hösten i Österbotten

25.4.2013
-

Företagsbyn som koordineras av Ekonomiska informationsbyrån (TAT) är en inlärningsmiljö riktad till sjätteklassister om samhälle, arbetsliv och företagande. I Företagsbyn finns verksamhetsutrymmen för minst 15 olika företag och offentliga tjänster. I Företagsbyn arbetar eleven i ett eget yrke.

Företagsbyn som koordineras av Ekonomiska informationsbyrån (TAT) är en inlärningsmiljö riktad till sjätteklassister om samhälle, arbetsliv och företagande. I Företagsbyn finns verksamhetsutrymmen för minst 15 olika företag och offentliga tjänster. I Företagsbyn arbetar eleven i ett eget yrke. Eleven får lön för sitt arbete och fungerar som konsument och medborgare som en del av samhället. Dagen i Företagsbyn introduceras med ett studiematerial som är baserat på läroplanen och består av 10 lektioner.

Genuina inlärningserfarenheter om samhälle, arbetsliv och företagande

Det framgångsrika Företagsbyn-konceptet kommer till Österbotten. Företagsbyn i Österbotten inleder sin verksamhet i september 2013. Under hösten är Företagsbyn i Vasa och fortsätter sedan till Karleby i januari och vidare till Seinäjoki i april. Det för tre landskap gemensamma projektet överskrider förutom kommungränserna även språkgränserna. Företagsbyn har även fått regionernas övriga kommuner bakom sig och byn vänder sig till det andra inhemska språket i Vasa och Karleby. Företagsbyn åker runt i Österbotten under åren 2013–2015 och når nästan 15 000 elever i sjätte klass.

- På basis av elevernas respons kan man förnimma känslan av äkta inlärning. Även lärarna har gett exceptionellt mycket berömlig respons. Enligt en lärare är Företagsbyn en ypperlig möjlighet att ”puffa” fostran i företagsamhet. Motsvarande inlärningsmiljöer har inte funnits tidigare, berättar Företagsbyns verksamhetsledare Tomi Alakoski från Ekonomiska informationsbyrån.

- Seinäjoki har tidigare erfarenhet av konceptet med Företagsbyn. Utan att överdriva kan man säga att verksamhetsformen är ypperlig, berättar Jari Jaskari, direktör för den grundläggande utbildningen. Eleverna lär sig i en autentisk miljö de färdigheter och får den kunskap som behövs i livet. I Företagsbyn lär man sig genom att göra saker, vilket är viktigt för barnets utveckling

Också Juha-Pekka Lehmus, skoldirektör för Vasa stad är entusiastisk över Företagsbyn.
- Företagsbyn är ett strålande exempel på samarbete i Österbotten. I Företagsbyn lär sig barnen om arbetslivet och om samhället genom lek. Byn är ett modellexempel på en annorlunda och aktiv inlärningsmiljö.

Företagsbyn har omfattande stöd

De mest betydelsefulla understödarna av Företagsbyn i Österbotten är Evald och Hilda Nissis stiftelse, Yksityisyrittäjäin säätiö, undervisnings- och kulturministeriet samt Vasa, Karleby och Seinäjoki stad. Företag som ger sitt understöd är ABB, Wärtsilä, Atria, Handelslaget KPO och Handelslaget Eepee, Boliden Karleby, Halpa-Halli, Anvia, Vasa Elektriska, Karleby Energi, Seinäjoki Energi, The Switch, Stormossen samt företag inom jordschaktningsbranschen via Österbottningarnas Infraklusterförening rf och Infra Österbotten.

Företagsbyns verksamhet understöds dessutom av Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Seinäjoki regionens näringslivscentral SEEK, Karlebynejdens Utveckling Ab KOSEK och Gustaf Svanljungs stiftelse.

Stefan Råback från VASEK berättar att bolaget varit med och stött förverkligandet av Österbottens Företagsby redan länge:
- Vi finansierar verksamheten under åren 2013-2015 med sammanlagt 15 000 euro. Företagsbyn riktar sig till sjätte klassister i tre olika landsorter och Vasaregionens kommuner deltar aktivt i projektet.

Råback fortsätter med beskriva företagarstigen som regionens barn och unga får vandra:
- Nu får vi en fin stig för företagsfostran till Vasaregionen, som sträcker sig från Företagsbyn till högstadier, till Ung Företagare verksamheten i andra stadiets läroanstalter och Österbottens YES-centrals företagsamhetsfostran, och ännu vidare till den förberedning inför företagandet som sker i högskolor (exempelvis Business Factory). Efter studierna står VASEKs Nyföretagscentrum Startia till tjänst med hjälp och råd i att grunda ett företag.

 

Ytterligare information:

Tomi Alakoski, verksamhetsledare (Företagsbyn) Ekonomiska informationsbyrån TAT, 040 501 5307, tomi.alakoski@tat.fi

Jukka Mäntymaa, regionkoordinator (Företagsbyn i Österbotten) Ekonomiska informationsbyrån TAT, 050 435 4844, jukka.mantymaa@tat.fi.

www.yrityskyla.fi och www.facebook.com/yrityskyla.