Nyheter

Företagets hållbarhetsarbete som en del av den dagliga verksamheten

Vastuullisuustyö on tärkeä osa nykyaikaista yritystoimintaa, ja sen aloittamiseen on monia tapoja. VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki suosittelee aivan aluksi lukaisemaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartan Pohjanmaa matkalla muutokseen, jonka voi ladata maksutta verkosta.

Hanna Malkamaki

Hållbarhetsarbete är en viktig del av modern företagsverksamhet, och det finns många sätt att påbörja det. Hanna Malkamäki, projektchef för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, rekommenderar att man läser färdplanen för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi som heter Österbotten ställer om. Den kan laddas ner gratis här.  

Här är några tips om var man kan börja sitt hållbarhetsarbete:

  1. Definiera tydliga och mätbara hållbarhetsmål för företaget. Detta hjälper till att fokusera på det som är mest betydelsefullt och att följa framstegen.
  2. Lyssna på förväntningar och oro från företagets intressenter, såsom kunder, anställda, investerare och andra partners. Detta hjälper till att identifiera de områden där ditt företag kan ha en positiv inverkan och undvika skadliga metoder.
  3. Hållbarhetsarbetet bör vara i linje med företagets värderingar och kultur. Företagsledningen och de anställda spelar en nyckelroll när det gäller att integrera hållbarhet i verksamheten.
  4. Börja minska påverkan på miljön. Det kan till exempel handla om att förbättra energieffektiviteten, optimera avfallshanteringen, använda förnybar energi eller utveckla mer miljövänliga produkter.
  5. Kartlägg företagets leverantörskedjor och se till att dina leverantörer följer hållbarhetskriterierna.
  6. Uppmuntra personalen att delta i hållbarhetsarbetet och ge dem möjligheter att påverka företagets hållbarhetsstrategi.
  7. Kommunicera öppet om företagens hållbarhetsarbete gentemot kunder, intressenter och allmänheten. Publicera regelbundet hållbarhetsrapporter som beskriver framsteg och prestationer.
  8. Delta i samarbete med andra företag, organisationer och myndigheter för att främja hållbarhet.

– Genom samarbete kan du lära dig bästa praxis och ha en bredare inverkan. Så det är värt att ta exempel av pionjärerna, betonar Malkamäki och fortsätter:

– Hållbarhetsarbete är en kontinuerlig process och bör vara en integrerad del av företagets dagliga verksamhet. Även små steg kan ha en betydande inverkan när de genomförs på ett långsiktigt och systematiskt sätt.

Förutom gratis företagsrådgivning erbjuder VASEK hjälp från en hållbarhetsexpert för att tänka på företagets väg till att bli ett mer hållbart och lönsamt.

 

Taggar: