Nyheter

Företagardagarna på österbottnisk vis

10.10.2016
-

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK var en av de officiella samarbetspartnerna för de riksomfattande Företagardagarna som ordnades i Vasa och Korsholm den 7-8.10.2016. Utvecklingsbolagets tema under evenemanget var den energiska Vasaregionen och självklart dess spetskluster EnergyVaasa.

Hanna Kjell 600pxDet var en jämn ström med folk som kom till EnergyVaasas monter för att smaka på havtornssaft och höra vad EnergyVaasa egentligen är.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK var en av de officiella samarbetspartnerna för de riksomfattande Företagardagarna som ordnades i Vasa och Korsholm den 7-8.10.2016. Utvecklingsbolagets tema under evenemanget var den energiska Vasaregionen och självklart dess spetskluster EnergyVaasa. Företagarna i Finland bar huvudansvaret för innehållet på evenemanget men de lokala företagarorganisationerna med samarbetspartner garanterade att de praktiska arrangemangen kring Företagardagarna lyckades.

Officiella ärenden på fredagens agenda

Kuntapaneeli 600pxPaneldebatten med Jyrki Mäkynen, Antti Kurvinen, Joakim Strand och Susanna Koski.

De riksomfattande Företagardagarna är Företagarna i Finlands årliga huvudevenemang. Under det gångna veckoslutet samlade evenemanget kring 1300 företagare i Vasa. På förbundsmötet som hölls på fredag valdes Företagarna i Finlands nya styrelse för de kommande två åren. Jyrki Mäkynen från Seinäjoki fortsätter som ordförande för Företagarna i Finland. Till vice ordförande valdes Jaakko Männistö, Nina Rasola, Mikko Akselin och Carita Orlando. Företagarnas förbundsmöte gav två offentliga uttalanden varav det ena gällde social- och hälsovårds- och landskapsreformen och det andra lokala avtal samt personalens deltagande i företagens beslutsfattning.

I samband med förbundsmötet ordnades en paneldebatt där Vasa valdistrikts riksdagsledamöter Susanna Koski (saml), Antti Kurvinen (C) och Joakim Strand (SFP) diskuterade tillsammans med ordförande Mäkynen om bland annat kommunalvalen nästa vår, näringslivspolitiken i de egna hemkommunerna samt om social- och hälsovårds- och landskapsreformen. Alla paneldeltagare är delaktiga i beslutsfattandet i sin hemkommun och enligt dem behövs fler representanter från näringslivet i kommunförvaltningen. De försvarade även kommunernas omfattande självstyre samt önskade en företagarvänlig näringslivspolitik från kommunernas sida. Koski som representerar samlingspartiet sa att Finland behöver en radikalare reform av arbetsmarknaden för att öka sysselsättningen. De övriga deltagarna efterlyste också en mer flexibel arbetsmarknad. Alla riksdagsledamöter i panelen ställer upp för omval i kommunalvalen, Mäkynen å sin sida tvekar fortfarande.

Nätverksevenemang

ValdarLiive PekkaHaapanen 600pxDen finsk-estniska handelsföreningens styrelsemedlem Valdar Liive hälsade på Pekka Haapanen vid EnergyVaasas monter.

Vid sidan av det offentliga förbundsmötet är Företagardagarna framför allt ett nätverksevenemang där företagare med följe träffar andra likasinnade. På fredag hade man ordnat frivilliga sidoprogram och man kunde välja mellan att bekanta sig med Världsnaturarvet Kvarkens skärgård eller med Vasaregionens energiteknologikluster. Till fredagskvällens nätverkande hade man även hjälp av studerande i Vasa som ordnade krogrundor i Vasa centrum.

Möten med bekanta och obekanta fortsatte även på lördag då programmet bestod av aktuella framträdanden av intressanta människor. En strid ström av människor besökte samarbetspartners montrar under hela evenemanget.

– Vår energidryck havtornssaft har varit en bra diskussionsöppnare. Drycken är känd för de som bor längs kusten och övriga var nyfikna på att smaka, berättade EnergyVaasas Communications & Brand Manager Hanna Alavillamo.

– Människorna var även intresserade av huruvida EnergyVaasa är ett energibolag eller något helt annat. Det var roligt att få rätta till uppfattningarna och ge en korrekt bild av Nordens mest betydelsefulla energiteknologikluster, fortsätter hon.

Det finns många veteraner på Företagardagarna som har besökt tillställningen under många år. Evenemanget i Vasa uppskattas av dem för dess goda organisering och trevliga stämning.

– Igår shoppade jag i Vasa centrum och där finns även sådana affärer som inte finns i Jyväskylä, berättar Ulla Saarimäki, som kommer från Mellersta Finland och som är nöjd över shoppingutbudet i Vasa.

KatjaRajala MarkkuOllila 600pxVasa Företagares ordförande Katja Rajala var under lördagseftermiddagen mycket nöjd med Företagardagarna. Markku Ollila var för första gången med på Företagardagarna.

Vasa Företagares styrelseordförande Katja Rajala, som fungerade som förbundsmötets ordförande, var på lördagseftermiddagen mycket nöjd med evenemanget trots att galan ännu var i antågande. – Alla arrangemang har löpt smidigt. Människorna är energiska och på gott humör och de diskuterar och nätverkar aktivt, säger Rajala.

Företagardagarna kronas med Företagargalan på lördagskväll med kommunikationsminister Anne Berner som festtalare. Under företagargalan offentliggjordes även pristagarna för de riksomfattande företagarpriserna. Enligt organisatörerna var det roligt att Wapice från Vasa fick företagarpris - det var pricken över i:et för ett väldigt lyckat evenemang.

 

 

[contact_member,name=Hanna Alavillamo,id=35,details=Name]

 

Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: Milla Eriksson