Nyheter

Företag med ekonomiska svårigheter – bli inte ensam!

28.5.2019
-

Företagets fakturor hopar sig och du klarar inte av att betala dem innan förfallodag. Det är oftast det första tecknet på att företagets ekonomiska situation är bekymrande. Något måste göras. Nu, och inte först senare.

Antti 300px

Företagets fakturor hopar sig och du klarar inte av att betala dem innan förfallodag. Det är oftast det första tecknet på att företagets ekonomiska situation är bekymrande. Något måste göras. Nu, och inte först senare.

När man i det här skedet tar tag i saken och inte sätter huvudet i sanden, kan man ännu göra mycket till förmån för företaget. Tillsammans med en företagsrådgivare kan företagaren granska företagets kostnadsstruktur och leta efter besparingsmål. Med somliga borgenärer kan man komma överens om att förlänga betalningstider.

Man kan också undersöka om företaget har egendom, såsom fastigheter, maskiner eller material som inte är nödvändiga för verksamheten och som man kunde sälja för att få pengar i kassan. Är lagret för stort? Skulle det hjälpa att skaffa mindre lokaliteter? Det är givetvis också viktigt att fundera varifrån man kunde hitta nya kunder till företaget.

De här åtgärderna berör ju inte endast de företagen som har problem med att betala räkningarna, utan alla företagare har anledning att ta dem i beaktande med jämna mellanrum. Man får inte invagga sig i att det går helt ok.

Det lönar sig nödvändigtvis inte att förlita sig på konjunkturer – speciellt inte nu när det verkar som att de kan ändra väldigt oväntat. Om det går ganska svagt för tillfället och företagaren väntar på att det ska vända inom kort, så kan företaget snart befinna sig i verkliga svårigheter när de ekonomiska förhållandena försvagas.

Varningsklockorna borde ringa när indrivningskostnaderna börjar öka och utsökningen hotar. Ett alternativ är näringsidkarens skuldsanering. Då bör man emellertid hitta en klar orsak till varför det går dåligt för företaget, till exempel att en viktig huvudman avgått. Det måste också finnas något man kan göra för att få verksamheten att bli lönsam igen. Att det gått dåligt redan en tid räcker inte som motivering till att beviljas skuldsanering. När det gäller näringsidkarens skuldsanering, kan skulder avskrivas på tingsrättens beslut. Under medverkan av borgenärerna har företaget möjlighet att sköta sitt och få verksamheten att bli lönsam.

När det gäller andra företagsformer än näringsidkare, kan företagssanering komma i fråga. I vårt nätverk hittar vi de rätta experterna för att hjälpa företagaren. Man måste ta i beaktande att kostnaderna för företagssanering oftast är minst 10 000 euro, vilket betyder att åtminstone så mycket måste finnas i företagets kassa för att saneringen ska kunna påbörjas.

Ekonomiska svårigheter – må de sedan vara personliga eller företagets – är alltid besvärliga. Hos oss får man hjälp till att utreda företagets ekonomiska situation, men företagaren har anledning att söka hjälp när det kommer till det mentala välbefinnandet och den egna orken. När svårigheterna hopar sig för företagaren, har det ofta inverkan på hälsan och hela familjen, eller till och med hela släkten.

Från Takuusäätiös FöretagsFinlands rådgivningstjänst Ekonomihjälpen får du hjälp med företagets ekonomiska och betalningssvårigheter av experter inom ekonomi och sanering. Råd och kamratstöd erbjuder också Företagsmentorerna.

Ibland är det även bra att bara ge upp. När man sätter en lapp på luckan och gör en kontrollerad nedläggning av företagsverksamhet, kan företagaren spara pengar och fortare komma vidare i livet. Om detta är ett alternativ värt att beakta, finns det hjälp och stöd att tillgå. Ta kontakt och bli inte ensam med svårigheterna.

Kolumn publicerats på Vaasa Insider 28.5.2019 (på finska)

VASEKs företagsrådgiv-ningstjänster Boka tid hos företagsrådgivare

Taggar: