Nyheter

Flera olika finansieringsmöjligheter för nyföretagare

25.11.2016
-

På Nyföretagscentrum Startias frukostinfo 25.11 bjöd man på expertråd och frukost med temat finansiering av företagsverksamheten.

På Nyföretagscentrum Startias frukostinfo 25.11 bjöd man på expertråd och frukost med temat finansiering av företagsverksamheten. Bankrådgivare Suvi Kankaanpää från Nordeas företagskontor presenterade de olika alternativen som banken erbjuder och gav belysande exempel på dem. Hon betonade att finansiering är en del av affärsplanen och när man gör upp planen ska man hellre tänka negativt än alltför positivt. Hon påminde åhörarna också om att man vinner finansiärens förtroende med en bra affärsplan.

Kankaapaa Hytonen 600pxSuvi Kankaanpaa från Nordea och Kari Hytönen från Finnvera informerade om olika finansieringsmöjligheter för nyföretagare.

Finansiering för en nyföretagare kan vara sammansatt av flera olika former och källor av finansiering. Banken och Finnvera samarbetar kring många fall. Företagaren ska tänka på att när man grundar ett företag kan det uppstå kostnader som man inte på förhand kunde ana om men det finns olika sätt att förbereda sig.

Regiondirektör Kari Hytönen från Finnvera påminde om att även företag som redan startat verksamheten kan ansöka om lån eller borgen hos Finnvera eftersom man som nystartade företag räknar de som har införts i handelsregistret för högst tre år sedan. Alla låneansökningar till Finnvera görs elektroniskt och på vardagar kan man få rådgivning per telefon för ifyllandet av webbansökan.

Hytönen berättade att fyra av fem nyföretagare får ett positivt finansieringsbeslut av Finnvera. Hans råd till nya företagare var att de ska kristallisera just den grejen som säljer. De flesta företagen grundas nämligen i branscher där det redan finns företag och konkurrens.

Finnvera är med och finansierar också vid ägarskiften. Hytönen konstaterade att det finns fler företag till salu än vad det finns köpare, och Startias direktör Tommi Virkama påminde åhörarna om möjligheten att bli företagare genom att köpa ett företag. Bland annat på Österbottens Företagsbörs hittar man företag till salu.

Suvi Kankaanpääs presentation (pdf, på finska)
Kari Hytönens presentation (pdf, på finska)

Startias frukostinfon fortsätter på vårsidan, följ våra kanaler!

Närmare information

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startia logot sve