Nyheter

Finländska företag träffade representanter för den danska marinindustrin

16.10.2015
-

Nordic Green Shipping, ett matchmaking event för företag, arrangerades 7.10 som en del av programmet under de internationella Danish Maritime Days i Köpenhamn.

Nordic Green Shipping, ett matchmaking event för företag, arrangerades 7.10 som en del av programmet under de internationella Danish Maritime Days i Köpenhamn. Syftet med eventet som arrangerades nu för tredje gången, och i samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Maritime Development Center of Europe, Invest in Denmark och Invest in Finland, var att bjuda in danska skeppsredare och tillverkare av utrustning för marinindustrin för att träffa företag inom cleantech och marinteknik från Finland. Sammanlagt deltog elva finländska företag. Evenemanget kunde arrangeras tack vare stödet från Wärtsilä.

thumb IMG 1415 1024 400px

Bland annat Esa Rantala från Viafin West Welding Oy (t.v.), Berndt Bertram och Jens Karlsson från Wärtsilä deltog i Nordic Green Shipping.

Eventet gick av stapeln i Finlands Ambassadörs residens och öppnades av ambassadör Ann-Marie Nyroos, efter vilket Antti Lehtelä, Marketing Manager ABB Marine, gav en översikt på framtidens teknologilösningar inom sjöfarten. Diskussionerna mellan företagen under den intensiva eftermiddagen uppgick till ca 100 stycken.

Senior Business Advisor Lasse Pohjala på VASEK var nöjd:
– Matchmakingen blev mycket lyckat därför att man kom ganska långt med att bygga upp samarbete med företagen och också med arrangörerna.

De finländska företag som deltog i matchmakingeventet i år erbjöds också möjlighet att besöka Nordic Maritime Fair-mässan och följa med seminarier inom ramen för Danish Maritime Technology Conference. Mässan hade över 200 utställare, och enligt Pohjala är den en bra port till danska marinindustrin, som är en massiv aktör på världsmarknaden.

thumb IMG 1487 1024 400pxVisitkort bytte ägare i snabb takt.
I bilden från vänster Finpros Ulla Lainio, Bertram och Karlsson. 

För Viafin West Welding Oy från Östermark var möjligheten att delta i insiderevenemanget för marinindustrin ytterst lockande. Företaget levererar lösningar för användning av flytande naturgas, LNG. Som Wärtsiläs samarbetspartner har företaget bland annat tillverkat behållarna och utrustningen för LNG på fartyget Viking Grace som går mellan Åbo och Stockholm.

– I Danmark var det intressant för oss att se om skeppsvarven deltar i evenemanget och hur man ser LNG i branschens framtid, eftersom det låga oljepriset har för sin del bromsat ett mera omfattande ibruktagande av LNG på marknaden, berättar verkställande direktör Esa Rantala.

Rantala är mycket nöjd med evenemanget och VASEKs roll som möjliggör nytänkande.
– Samarbetet med VASEK och Lasse Pohjala är guld värt. Det behövs ett arbete av det här slaget: VASEK håller kontakt med beslutsfattare, ambassader och storföretag i länderna kring Östersjön och på det sättet öppnar portar och farleder så att vi företagschefer vid rätt tidpunkt kan komma och sitta vid de rätta borden.

 

 

Bilder: Mette Ovgaard

 

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]