Nyheter

Esa Härmälä på ANM: Konsumenterna styrs nästan obemärkt mot energieffektivitet

6.3.2012
-

Målen i EU:s klimat- och energipaket förbinder unionens medlemsländer att fram till år 2020 minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, öka andelen förnybar energi till 20 procent av förbrukningen och öka energieffektiviteten med 20 procent. Finlands energipolitik har i stor utsträckning styrts av dessa mål samt av inhemska förhållanden.

Målen i EU:s klimat- och energipaket förbinder unionens medlemsländer att fram till år 2020 minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, öka andelen förnybar energi till 20 procent av förbrukningen och öka energieffektiviteten med 20 procent. Finlands energipolitik har i stor utsträckning styrts av dessa mål samt av inhemska förhållanden.

- Såväl minskningen av utsläpp som ökningen av förnybar energiproduktion har stått i fokus i den finländska energipolitiken de senaste åren, däremot har ökningen av energieffektivitet fått mindre uppmärksamhet, säger avdelningschefen för arbets- och näringsministeriets energiavdelning Esa Härmälä. - Eftersom det nu är knappt tio år tills målen ska vara nådda, bör energipolitiken under innevarande decennium fokusera på energieffektivitet.

Små åtgärder och gemensamma avtal

Ökad energieffektivitet skapas av många små och separata åtgärder. Den genomsnittliga förbrukaren har bland de många planerade åtgärderna kanske främst lagt märke till de skärpta energieffektivitetskraven i byggföreskrifter eller den tilltagande mängden energimärkningar på hushållsmaskiner. Ändå påverkar kraven på energieffektivitet såväl konsumenternas som företagens framtid.

- Statsmakten vill hellre använda morot än piska för att öka energieffektiviteten. Konsumenterna handleds och uppmuntras i det närmaste obemärkt till ett mer energieffektivt beteende, påpekar Härmälä.

Han tror att energiräkningens slutsumma kommer att styra både konsumenter och företag mot ännu större energieffektivitet.

- De viktigaste redskapen kommer även i fortsättningen att vara olika avtal, där vissa aktörer som till exempel kommuner och företag frivilligt avtalar med arbets- och näringsministeriet om åtgärdshelheter som ökar energieffektiviteten, tillägger Härmälä.

Energieffektivitetsdirektivet förnyas

Finlands energieffektivitetsmål styrs av EU:s energieffektivitetsdirektiv, som just nu förnyas och borde vara klart i sommar. Härmälä vill i det här skedet inte förutspå på vilka sätt det förnyade direktivet kommer att påverka Finlands energieffektivitetskrav.

- I det här skedet deltar vi i förnyelsearbetet och strävar efter att säkerställa att Finland själv kan bestämma vilka åtgärder vi ska använda för att uppnå målen i det nya direktivet, konstaterar han.

Mera om Härmäläs tankar om Finlands energipolitik och energieffektiviteten med anknytning till den kan du höra på Vaasa EnergyWeeks Energi- och miljöseminarium måndagen den 19 mars.

 

Vaasa EnergyWeek samlar över 1 000 experter inom energibranschen i Vasa den 19-22 mars 2012. I Vasaregionen finns Nordens ledande koncentration av energiteknologi, EnergyVaasa, som arrangerar evenemanget tillsammans med sina samarbetsparter Expo Österbotten, Österbottens handelskammare, Österbottens förbund, Teknologicentrum Oy Merinova Ab/Klusterprogrammet för energiteknologi (OSKE), Vasa energiinstitut VEI och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK samt ELY-centralerna i Österbotten och Södra Österbotten. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärtsilä och EPV. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärstilä och EPV.

www.energyweek.fi