Nyheter

EnergyWeek 2015 lockar energisektorns experter till Vasa

13.3.2015
-

Måndagen den 16 mars 2015 startar Vaasa EnergyWeek, som nu ordnas för fjärde gången. Under veckan samlas experter inom energiteknologi från Finland och hela världen i Vasa.

Måndagen den 16 mars 2015 startar Vaasa EnergyWeek, som nu ordnas för fjärde gången. Under veckan samlas experter inom energiteknologi från Finland och hela världen i Vasa. Centrala teman för det årligen återkommande evenemanget är vind- och solenergi samt de möjligheter som gas och LNG-nätet som håller på att byggas erbjuder.

Vaasa EnergyWeek 2015 består av sex evenemang och riktar sig till energiexperter i både privata och offentliga sektorn. Enligt förväntningarna kommer målet på 3 000 deltagare att nås, förhandsanmälningarna är 30% fler än motsvarande period ifjol. Vaasa EnergyWeeks ökade popularitet stärker ytterligare Vasas position som Finlands och hela Nordens energihuvudstad.

– När jag besökte EnergyWeek i fjol kunde jag till min glädje konstatera att Vasa fortfarande har den energiteknologimiljö av världsklass som jag kommer ihåg. Det är fint att få njuta av stämningen och nätverka med likasinnade experter, konstaterar Cleantech Finlands direktör Ilkka Homanen.

En stor del av företagen i Vasaregionens energikluster, och även andra företag som deltar i EnergyWeek, är inom cleantech branschen, som av Finska staten har utsetts till exportens viktigaste tillväxtområde.

Mångsidigt energiutbud

EnergyWeek inleds på måndagen med Energi- och miljöseminariet, som nu ordnas för elfte gången. Seminariet består av föredrag och paneldiskussioner om två brännheta ämnen, nämligen gasens växande roll inom transporten samt småskalig produktion av energi och dess anslutning till elnätet.

På tisdagen och onsdagen äger Renewable Efficient Energy (REE) och Vaasa Wind Exchange & Solar rum. REE-seminariet fokuserar på hanteringen av vind- och solkraft samt på energigas. Under Vaasa Wind Exchange & Solar fylls Vasa stadshus av ett nätverksevenemang inom vind- och solenergi, samt ett seminarium på onsdagen.

På torsdagens seminarium Energy and Building behandlas energieffektivt byggande, med speciell fokus på automations- och hybridlösningar. EnergyWeek bjuder i år även på två nya evenemang. På onsdagens Sales Café samlas professionella försäljare inom teknik för att utveckla sina försäljningsfärdigheter. På torsdagens evenemang EnergySpin ges nya innovationer och start up-företag inom energisektorn en möjlighet att presentera sig för investerare.

Vaasa EnergyWeek 2015 arrangeras av Teknologicentrum Merinova, Vasaregionens Utveckling VASEK, Expo Österbotten, Vasa Energiinstitut, Vasa stad, Österbottens handelskammare samt NTM-centralerna i Österbotten och Södra Österbotten.

Ytterligare information: www.energyweek.fi

EnergyWeek program