Nyheter

Energiseminariet fokuserade på framtida investeringar

7.2.2023
-

Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finska handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.

Anna matts fransen E3A2117Dagens moderator var Anna Måtts-Fransén, logistikexpert på VASEK. Kjell Skoglund, VD för Finsk-Svenska Handelskammaren, öppnade tillställningen.

Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finsk handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.

I sitt inledande anförande sammanfattade Kjell Skoglund, VD för Finsk-svenska handelskammaren, vikten av seminariets huvudtema. Han påpekade att energi är det vanligaste ordet i dagens nyheter, och då  handlar det inte bara om energibrist, utan också dess former och lagring.

Sture Udd, VD för UPC Print, betonade värdet av innovationer och påminde om att värdet inte är samma sak som priset, som är det som tas med i statistiken. Enligt Udd kan energiklustret i Vasaregionen, i samarbete med andra regioner, vara med om att bygga ett Norden som kan rädda hela Europa ur energikrisen.

tomas hayry E3A1646Nordiskt energiseminarium fyllde stolarna i Wasa Innovation Center nästan till det sista. Stadsdirektör Tomas Häyry försäkrade att det går nästan som på Strömsö i Vasa.

Tomas Häyry, dragare av GigaVaasa-teamet, roade publiken med att berätta att han har stadsdirektörsposten som bisyssla, eftersom gigainvesteringsfrågorna tar den stora majoriteten av hans arbetstid. Enligt honom finns det redan en stor våg av investeringar på gång i sådana företag som redan finns här i regionen.

– Det går nästan som på Strömsö här, men det räcker inte än. Det är därför vi vill locka gigainvesteringar hit. Arbetet startade från noll redan 2017, när vi började utforska hela batterivärdekedjan och definiera regionens konkurrensfördelar, sa han.

Enligt Häyry kommer förverkligandet av gigainvestingar att förändra hela samhället.

Investeringar och utveckling bygger på koldioxidneutralitetsmål

elina kivioja E3A1911

Vattenfall Finland bygger Finlands första havsbaserade vindkraftspark i industriell skala i Korsnäs. VD Elina Kivioja (på bilden ovan) lovordade vindförhållandena i Kvarken och regionen som investeringsdestination:

– Det finns inte bättre möjligheter att utveckla och investera i förnybar energi, särskilt vindkraft till havs. Finland är också det ledande landet inom lösningar för grön omställning.

Kenneth Widell, Senior Project Manager STH Wärtsilä Finland, talade om sjöfartens strävan efter koldioxidneutralitet och hur detta sker i en allt snabbare takt. Wärtsilä Sustainable Technology Hub levererar de första metanolmotorerna under 2023, och Widell säger att Wärtsilä har en rik historia av att introducera nya bränslen. Han försäkrade också att grönt väte, det vill säga väte som genereras av förnybar el, kommer att tas i bruk även i större skala.

Laura Vigier, Senior Business Developer på FREYR Battery, sade att FREYRs mål är att möjliggöra global energiomställning och att den återspeglas i den betydande ökningen av efterfrågan på miljövänliga batterilösningar. FREYR utforskar ständigt möjligheter till värdekedjeintegration och vill göra sin teknologi mera mångsidig och söker därför partners över hela teknologispektrumet.

Tommi Tuominen, utvecklingschef för Kvarken Ports (på bilden nedan), berättade om Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag och hur hållbarhet är nyckeln till att utveckla verksamheten. Ägarstädernas strävan efter koldioxidneutralitet och hållbar ekonomisk tillväxt återspeglas både i hamnbolagets verksamhet, samt rederiernas mål för minskade utsläpp och den växande fartygsstorleken. Allt detta ligger som grund för  hamnens utvecklingsplaner under de närmaste åren, förklarade Tuominen.

Samarbete förutsättning för utvecklingen av EnergyVaasa-klustret

I slutet av eftermiddagsseminariet presenterade EnergyVaasas Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson EnergyVaasas nyckeltal och påpekade att energieffektiva lösningar från företag i klustret finns i alla världens hörn. Globala företag i EnergyVasa-klustret har ökat antalet anställda på tio år med totalt drygt 10 000 anställda.

sabina storbacka E3A1500

Sabina Storbacka, programchef för teknologicentrum Merinova (på bilden ovan), fick stolt presentera den guldcertifiering  EnergyVaasa-klustret fått och presenterade även företagsinkubatorn  för energiteknologiföretag EnergySpin, samt EnergyAcademy-verksamheten som genomförs gemensamt av läroanstalter och företag.

– År 2030 är EnergyVaasa Europas viktigaste leverantör av energilösningar och kommer då också att producera världens grönaste batterier, försäkrade hon.

 

Text: VASEK
Foto: Jessica Lindgren / Studio Grafen

 

Taggar: