Nyheter

Energi- och miljöseminariet var en publikframgång

21.3.2011
-

Energi- och miljöseminariet som den 14 mars 2011 för sjunde gången arrangerades i Vasa lockade i år en rekordstor publik. Seminariedagen fokuserade på olika former av förnybar energi och samlade 260 åhörare, som under dagen bjöds på både kompakt myndighetsinformation och intressanta företagsnyheter - en oplanerad godbit serverades av The...

Energi- och miljöseminariet som den 14 mars 2011 för sjunde gången arrangerades i Vasa lockade i år en rekordstor publik. Seminariedagen fokuserade på olika former av förnybar energi och samlade 260 åhörare, som under dagen bjöds på både kompakt myndighetsinformation och intressanta företagsnyheter - en oplanerad godbit serverades av The Switch, som i samband med sin presentation berättade om den företagsaffär som hade gjorts samma dag.

Kanslichef Hannele Pokka från Miljöministeriet behandlade i sitt framträdande det ständigt ökande globala energibehovet och hur finländska företag har möjlighet att erbjuda avancerad och energieffektiv teknologi för dessa behov. Finländarna är pionjärer främst inom energieffektivitet, bioenergiteknik och teknik för förbränningsanläggningar samt inom kombinerad produktion av värme och el. Vi har också hög nivå på vindkraftskunnande. Finländska energiföretag har ett klart mål att öka användningen av förnybar energi inom en snar framtid, vilket Pokka ansåg vara en god sak.

Deputy Head of Unit Catharina Sikow-Magny från Europeiska kommissionens huvudavdelning för energifrågor tog i sitt framförande upp betydelsen av förnybar energi och dess infrastruktur i Europeiska unionen. EU:s medlemsstater är enligt egen uppskattning på god väg att uppnå 20-20-20-målen, men en granskning i ett kortare tidsperspektiv visar att så gott som varje medlemsland kunde förbättra sin användning av förnybara energikällor. Nordens största koncentration av energiteknologi fick äran att presentera sitt kunnande för Sikow-Magny också efter själva seminariet.

Energiberoende Finland

Enligt verkställande direktör Juha Naukkarinen på Finsk Energiindustri rf är energi en central välfärds- och konkurrensfaktor för det finländska samhället. I EU:s kallaste land finns också en väldigt energiintensiv industri. Kombinationen av dessa egenskaper gör att vi använder mest el och näst mest energi i hela EU. Å andra sidan har våra förhållanden lärt oss effektiv energiproduktion och energiöverföring och gjort oss till den största användaren av bioenergi i EU.

På 2000-talet har vårt lands energiinvesteringar vuxit och vi har i allt högre grad prioriterat inhemska bränslen. Enligt visionen Finlands energiframtid 2050 som Finsk Energiindustri rf har utarbetat produceras energi i framtiden i allt större utsträckning utsläppsfritt, betydelsen av fossila bränslen minskar och decentraliserad småproduktion av energi ökar. Energisjälvförsörjning och energieffektivitet ökar, vilket stärker nationalekonomin och köpkraften. Den finländska energikoncentrationen har alla möjligheter att växa till en ny framgångsfaktor, bara man satsar på forskning, teknologiutveckling och affärsverksamhetskunnande och inte låter myndighetsverksamhet utgöra hinder för tillväxten.

Intressanta företagscase

Efter kaffepausen gick ordet till regionens företag, som bidrog med utmärkta inslag till seminariets tema "Olika former av förnybar energi".  Representanter från företagen berättade om produkter och lösningar som har utvecklats i Vasaregionen och som redan nu och speciellt i framtiden är av världsomfattande betydelse för den ökade användningen av förnybara energiformer.

Såväl stora internationella företag som små innovativa företag deltog i presentationen. Gemensamt för alla dessa företag är att de bidrar till att bromsa klimatförändringen, antingen genom att förbättra energieffektivitet eller genom att utnyttja rena energikällor.

Videoinspelningar av presentationerna på seminariet kan ses på följande linkar: 

Seminaarin ohjelma
Esitysmateriaali
Videotallenteet

Seminariet arrangerades liksom ifjol av Teknologicentrum Oy Merinova Ab/Västra Finlands kompetenscentrum, Österbottens handelskammare, Österbottens förbund samt ELY-centralen i Österbotten och ELY-centralen i Södra Österbotten.

Seminariet för förnybar energi intresserade totalt 260 åhörare. De som inte hade möjlighet att detlta kan se föredragen tackvare videoinspelning av hela seminariet.

 

Text och bild: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia