Nyheter

Det löns att förbereda sig för risker och behov som företagsverksamhet innebär  

2.6.2022
-

Advokatbyrån Näsman & Båsk och Finlands Företagarskydd anordnade i samarbete med Nyföretagarcentrum Startia ett infotillfälle om hur en företagare effektivt kan förbereda sig för olika personliga risker och behov relaterade till företagandet. Advokat Oskar Sundback från Näsman & Båsk gick bland annat igenom hur en företagare kan vara beredd på riskerna i samband med äktenskap och hur man tryggar företagets fortsatta verksamhet vid bestående arbetsoförmåga eller dödsfall. Teemu Lillrank, vd för Finlands Företagarskydd, berättade om riskerna och rekommendationerna angående företagarens personskydd.

Oskar Sundback muokattuAdvokat Oskar Sundback berättar vad en företagare kan göra för att förbereda sig för eventuella risker

Advokatbyrån Näsman & Båsk och Finlands Företagarskydd anordnade i samarbete med Nyföretagarcentrum Startia ett infotillfälle om hur en företagare effektivt kan förbereda sig för olika personliga risker och behov relaterade till företagandet.

Advokat Oskar Sundback från Näsman & Båsk gick bland annat igenom hur en företagare kan vara beredd på riskerna i samband med äktenskap och hur man tryggar företagets fortsatta verksamhet vid bestående arbetsoförmåga eller dödsfall.

Sundback berättade att i princip all egendom som införskaffas före eller under äktenskapet omfattas av giftorätt. Vid upplösningen av äktenskapet delas hela makarnas egendom upp lika mellan makarna. Regeln är att den rikare makan betalar utjämning till den andra makan. Detta betyder inte att ägandet av företagets förmögenhet överförs automatiskt, utan utjämningen kan alltid betalas kontant också. 

– Dock har makan ofta ändå inte sådana pengar till sitt förfogande, i vilket fall alternativet är att sälja någons tillgångar, ta ett lån eller i värsta fall överlåta aktier i företaget, säger Sundback.

Genom ett äktenskapsavtal mellan makar kan man dock avvika från ovanstående huvudregel. Fördelen med ett äktenskapsavtal är att det skyddar företagets tillgångar vid en eventuell skilsmässa och håller makarnas tillgångar och skulder åtskilda.

Arbetsoförmåga eller dödsfall

Vem ska då ta hand om företaget om du blir sjuk eller på annat sätt är oförmögen?

Enligt Sundback kan man genom en intressebevakningsfullmakt bemyndiga någon person att fortsätta driva ett företag då företagaren själv inte kan. Fullmakten träder i kraft först om det händer något. I praktiken gör fullmaktsgivaren en ansökan bifogat med fullmakten i originalet och läkarutlåtande till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. När ansökan beviljas träder fullmakten i kraft och den befullmäktigade kan sköta i stort sett alla fullmaktsgivarens angelägenheter.

I aktieägaravtal kan föreskrivas att om en aktieägare blir arbetsoförmögen har den andra aktieägaren rätt att lösa in den bortfallande företagarens aktier till ett visst pris. Bolaget kan även försäkra vissa aktieägare om något skulle hända. Med hjälp av försäkringsersättningar kan företaget till exempel lösa in aktier av en arbetsoförmögen företagare.

Det är vettigt att förbereda sig för dödsfallet genom testamente om du vill styra egendomen till en specifik person, till exempel en familjemedlem. Förberedelser inför ett framtida generationsskifte kan också göras genom att successivt överföra tillgångar medan företagaren fortfarande är vid liv, så att ägaröverlåtelsen sker kontrollerat.

Om inget testamente har upprättats sker fördelningen enligt ärvdabalken, varvid egendomen fördelas till arvingarna i den ordning som lagen föreskriver.

Pensionsförsäkring som personskydd

Teemu Lillrank, vd för Finlands Företagarskydd, berättade om riskerna och rekommendationerna angående företagarens personskydd. En viktig del av denna helhet är pensionsförsäkringen (FöPL-försäkring) och fyra viktiga skydd; efterlevandepension, sjukpension, sjukpenning och ålderspension.

Muokattu kuva Teemu LillrankFinlands Företagarskydds vd Teemu Lillrank går igenom rekommendationer angående företagarens pensionsförsäkring

Lillrank berättade att miniminivån för FöPL-inkomster för närvarande är 8 261,71 euro per år. Nivån på FöPL-försäkringen som sätts påverkas starkt av företagarens egen bedömning av sin framtida inkomst och vilket typ av pensionsbelopp företagaren har från tidigare.

Om en heltidsföretagare av någon anledning vill sätta en lägre FöPL-nivå än vanligt, kommer det att krävas vägande motiveringar för försäkringsbolaget. Lillrank framhåller dock att FöPL-nivån inte löns att hållas till ett minimum, för om en företagare blir allvarligt sjuk och arbetsoförmögen får hen  också ett minimibelopp i sjukpenning. Detta kan leda till en ekonomiskt ohållbar situation för företagaren.