Nyheter

Bilverkstad som ser vikten av personlig service

30.10.2013
-

Hittills har en hjulbanelyft, en två-pelarlyft och en sax lyft monterats i de före detta träförädlingshallarna i Solf. Ett par andra lyftar väntar på gården på montering. Maskinerna ägs av bilverkstaden STG, som just startat sin verksamhet i lokalerna. Bilverkstaden drivs av barndomsvännerna Guy Westerlund och Tomas Smedman.

Hittills har en hjulbanelyft, en två-pelarlyft och en sax lyft monterats i de före detta träförädlingshallarna i Solf. Ett par andra lyftar väntar på gården på montering. Maskinerna ägs av bilverkstaden STG, som just startat sin verksamhet i lokalerna. Bilverkstaden drivs av barndomsvännerna Guy Westerlund och Tomas Smedman. STG står för Service Tomas Guy.
- Jag hade redan länge funderat på att bli egenföretagare, så jag var inte svårt övertalad då Tomas kom med idén att vi skulle öppna en bilverkstad här, berättar Westerlund.

Westerlund har lång arbetserfarenhet som bilmekaniker från sin före detta arbetsgivare. Han är specialutbildad inom 14 olika bilmärken, varav Volvo är det märke han ägnat sig åt mest, och han är även kvalificerad att montera taximätare och alkolås på olika fordon.
- Vår verkstad är en flermärkesverkstad, och jag kommer att fortsätta montera taximätare och alkolås bara vi får alla tillstånd flyttade på vår verksamhet. Jag väntar mig mycket jobb med alkolåsen under hösten för alla fordon som arbetar för staten, exempelvis plogbilar och taxin, måste ha ett alkolås installerat från och med början av år 2014, menar Westerlund.

Tomas Smedman och Guy Westerlund har hyrt ut en av de stora hallarna till båtars vinterförvaring.

Han och kollegan Smedman ser positivt på framtiden, för båda tror att det finns jobb för mindre bilverkstäder. Speciellt då bilverkstaden satsar på personlig betjäning där det inte finns några mellanhänder mellan kunden och bilmekanikern.
- På en stor bilverkstad börjar kundens besök med att han eller hon måste lämna sin bil till någon vid kontorsdisken, som skriver ett papper om bilens fel. Hos oss får kunden personlig kontakt med den som ska skruva på bilen och då blir förstås risken för missförstånd mindre. Dessutom visar jag gärna åt kunden efteråt exempelvis hurdana bromsklossar han kört med innan vi bytt ut dem, ler Westerlund.

De blivande kunderna kan också spara på att det är en mindre verkstad som fixar upp deras bilar.
- Vi måste inte beställa bara någon typ av delar, utan vi har möjligheten att söka efter alternativa bildelar. Då kan kostnaderna bli mindre, vilket syns i kundens räkning, påpekar Westerlund.

Guy Westerlund och Tomas Smedman köpte
två hjulbanelyftar från en yrkesskola som just
lagt ner sin bilmekanikerlinje.

Kompanjonernas olika form av kunskap kompletterar varandra

Att ta steget ut och bli egenföretagare efter att ha haft fastanställning kändes tryggt enligt Westerlund, då han fick bli företagare tillsammans med Smedman. Smedman har nämligen nästan 20 års erfarenhet av att vara egenföretagare, men inom restaurangbranschen. Han ansvarar för verksamheten på Åminnes sommarrestaurang under somrarna och lunchrestaurangen intill Hartman järn. Nu upplevde Smedman i sin tur att det var dags för ett branschbyte.
- Jag ville inte jobba inom samma bransch hela mitt liv, utan ville prova på något annat. Nu kändes det som rätt tid att byta, skrattar Smedman och fortsätter:
- Jag tänker nog fortsätta ansvara för Åminnes sommarrestaurang och lunchstället, men det jobbet kommer i huvudsak att handla om att kontrollera siffror.

Arbetsfördelningen i den nya bilverkstaden är följande: Westerlund skruvar på bilar medan Smedman fungerar som verkstadens gårdskarl, kontorspersonal och springpojke. Männen funderar att de troligen måste anställa någon till då verksamheten kommit igång ordentligt.
- Guy skulle inte ha hunnit driva en verkstad ensam då bara bilarnas skruvande tar så mycket tid. Jag är glad över att kunna hjälpa till med allt annat som ska göras här, som att köra efter verktyg eller koka kaffe, konstaterar Smedman.

Smedman tipsade Westerlund att söka om startbidrag, eftersom Smedman själv fått det år 1995 då han grundade en restaurang. Westerlund tog kontakt med VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski.
- Sari hjälpte mig med alla ansökningspapper och berättade för oss vem vi borde kontakta i vilket ärende. Även om ett eget företag känns som en dröm som blivit uppfylld, blev jag förvånad över hur mycket pappersjobb det är med att starta ett nytt företag, funderar Westerlund.
Han är tacksam över hjälpen från Saarikoski och menar att företaget definitivt kommer att vara i kontakt med VASEK också i fortsättningen, då frågor eller problem uppstår.

Tvåpelarlyften väntade ännu på installering.


Mycket investeringar i början

Då bilverkstaden byggs upp från noll, måste Westerlund och Smedman förstås köpa alla maskiner och verktyg som behövs. Det betyder stora investeringar och då lönar det sig att se efter begagnade grejor. Westerlund och Smedman flög till exempel till Stockholm efter två hjulbanelyftar, som de hittade på en yrkesskola som lagt ner sin bilmekanikerlinje.
- Dessa hjulbanelyftar var ett riktigt fynd. Nu gäller det att fylla ett grundförråd med verktyg och mindre delar. Jag kommer hela tiden på något nytt som vi borde skaffa, säger Westerlund.

Männen berättar att de för tillfället söker efter en hjulinställningsmaskin, som används till att ställa in bilars hjulvinklar. Men alla dessa maskiner fyller ändå inte upp de stora hallarna som männen har tillgång till.
- Vi har hyrt ut den ena hallen till båtars vinterförvaring. Hallen är ca 600 m2 stor och där ryms 35–40 båtar, berättar Smedman och fortsätter:
- Den andra stora hallen kan vi hyra ut för bilars förvaring eller eventuellt för andra företagare. Det ena stora taket på gården är uthyrt som flisförråd och under det andra taket hyr vi också ut bilplatser för exempelvis husvagnar.

Ivern över den nya verksamheten skiner ur bådas ögon. Och inte konstigt, för den första kunden har redan sin husvagn stående under taket och en Volvo står på gården i väntan på reparation, då verkstaden knappt hunnit slå upp dörrarna.

 

Bilverkstadens kontorsutrymmen piffas upp då verkstadsdelen är klar.