Automations- och hybridlösningar temat på seminariet för energieffektivt byggande
Seminariet Energy and Buildings, som under EnergyWeeks sista dag fyllde auditoriet på Vetenskapsbiblioteket Tritonia, fokuserade i år särskilt på hemautomation och hybridlösningar.
Seminariet Energy and Buildings, som under EnergyWeeks sista dag fyllde auditoriet på Vetenskapsbiblioteket Tritonia, fokuserade i år särskilt på hemautomation och hybridlösningar. Mauritz Knuts, projektchef för Hållbart byggande-projektet som avslutas i april, öppnade evenemanget med att påminna om varför seminariet ordnas:
– Vi använder för mycket energi, och en tredjedel av den energi som förbrukas i världen används inom byggnader och boende. De koldioxidutsläpp som kommer från energiförbrukningen kommer att tredubblas fram till år 2050, om vi inte vidtar åtgärder och främjar energieffektivt byggande och boende, påminde Knuts.
Wasa Station – betydande på lokal nivå
På förmiddagen presenterades det lokalt betydelsefulla projektet Wasa Station, i vilket man för den kvartersstora helheten kommer att utnyttja lokal energiproduktion och smart husteknik. Efter Mikael Snellmans presentation av projektet fortsatte Ville Reinikainen med att berätta om de planerade energilösningarna.
I projektet kommer man att optimera energianvändningen och nyttja lokalt producerad energi och energilagring. Solpaneler, solfångare, uppvärmning och kylning med jordvärme samt fjärrvärme kombineras och energiförbrukningen följs upp. Med hjälp av uppföljningen optimeras energiförbrukningen enligt huruvida man är på plats i lokalerna och bostäderna, vad väderprognoserna utlovar och hurdan luftkvalitet det är i byggnaden. Enligt Reinikainen kan man på årsnivå spara hela 120 000 euro i energikostnaderna.
Som avslutning på förmiddagen berättade Hans-Peter Ebert om forskningsprojekt som har gjorts i Tyskland, från vilka även Wasa Stations planerare har hämtat inspiration.
Jessica Karhu
Intelligenta system följer upp energiförbrukningen och styr förbrukningsbeteendet
ABB:s försäljningschef Harri Liukku presenterade bolagets objekt med 95 bostäder i Fiskehamnen i Helsingfors, där invånarna har flyttat in för några veckor sedan. Med den efterfrågeelasticitet som Liukku presenterade kan man spara i energikostnaderna genom att förflytta förbrukningen till en billigare tidpunkt. Att minska elförbrukningen under förbrukningstopparna inverkar avsevärt på miljön, eftersom den elproduktion som används under topparna ofta produceras med fossila bränslen.
Jessica Karhu från Finnish Green Building Council berättade om livscykelmätare som har utvecklats för byggnader, med vars hjälp man kan utvärdera hur byggnadens livscykel inverkar på miljön. I mätarna beaktas använda byggnadsmaterial, energiförbrukningen under livstiden och ända fram tills byggnaden rivs samt hur rivningsmaterialet återvinns.
Vesa Keränen
Ensto Groups direktör Vesa Keränen stod för dagens sista framförande och presenterade intelligenta system och hur de förbättrar byggnadernas energieffektivitet. Enligt Keränen krävs sex steg, nämligen isolering som i passivhus, värmetillvaratagning, användning av luftvärmepump, led-belysning med rörelsedetektorer, kombinerad golv- och öppen spisvärme samt ett uppföljningssystem som förenar dessa samtliga.
Med ett intelligent övervakningssystem kan man spara 10–15 procent i energikostnaderna, eftersom man kan reglera ventilation, uppvärmning, övervakning och utebelysning enligt om man är hemma eller inte.
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]