Nyheter

Årets företag 2011 i Korsnäs – Byggnadsbyrå B. Ravald Ab

3.2.2012
-

Byggnadsbyrån hör till samhällsbyggarna i Korsnäs. Sedan starten 1975 har bolaget byggt ett fyrtiotal hem år Korsnäsborna plus en mängd hallar och andra byggnader runt om i kommunen.

Byggnadsbyrån hör till samhällsbyggarna i Korsnäs. Sedan starten 1975 har bolaget byggt ett fyrtiotal hem år Korsnäsborna plus en mängd hallar och andra byggnader runt om i kommunen.

Företaget grundades 1975 som Korsnäs byggnadsbyrå av Birger Ravald. 1980 ändrades namnet till Byggnadsbyrå B. Ravald. 1994 ombildades bolaget till det aktiebolag det är idag. Sedan fem år tillbaks är det sonen Ulf Ravald, som tagit vid och driver företaget vidare. Följande generation knackar på dörren - Ulfs son Alex utbildar sig inom byggbranschen och verkar intresserad att fortsätta i faderns fotspår.

Årets företag i Korsnäs: Byggnadsbyrå B. Ravald Ab  

 

Företaget bygger allt från bryggor och hallar till egnahemshus

Företaget har sedan starten 1975 inriktat på husbyggen i olika former. Från början monterade företaget elementhus, något som också återkommit under senare år. I huvudsak genomför dock företaget egna projekt och har genom åren byggt närmare 40 parhus och radhus runt om i Korsnäs och närregionen. Därtill kommer ett flertal egnahemshus och sommarvillor på entreprenad. 75 % av verksamheten har skett inom Korsnäs, cirka 25 % utanför i ett område mellan Vasa och Närpes.

De första radhusen byggdes i Molpe i slutet av 1970-talet. Sedan dess har man byggt fler radhus i byn, men även i Harrström och i Korsbäck finns företagets radhus. De senaste åren har man byggt både parhus och radhus i kyrkbyn.

Att bygga och hyra ut har däremot aldrig intresserat företaget, utan målsättningen är att sälja fastigheterna vartefter de byggs. Ju tidigare köparna kommer in i byggskedet, desto mer får de även påverka det slutliga valet av inredningsdetaljer. Hittills har denna strategi fungerat bra.

Roger Bergström från Korsnäs företagare samt Anita Ismark och Henrik Rosendahl från Korsnäs kommun överräcker priset för Årets företag i Korsnäs till Ulf och Birger Ravald.

Förutom bostadshusen har företaget genom åren byggt otaliga hallar och andra byggnader på entreprenad. Ortens stora företag har varit återkommande kunder genom åren. 

Företag i flera generationer

Företaget har gått från generation till generation genom naturlig växling. Ulf har jobbat i företaget i ca trettio år och kommer antagligen att fortsätta tills följande generation är beredd att ta över.

Företaget är också en stabil arbetsgivare. Som mest har 12 personer funnits på lönelistan, men idag består arbetsstyrkan av företagaren plus fem anställda. Arbetstagarna hör också till den trogna skaran, vilket vittnar om förtroende för företaget. Den som arbetat längst i företaget kom med 1985. De övriga har arbetat mellan 4 och 10 år i företaget. 

Företagaren är inte alls bekymrad över den skrämselpropaganda som sprids om fuskbyggare och byggfällor nuförtiden.
- Bara man tar ansvar för det man gör, blir det inga senare bekymmer med klagomål.

Byggnadsbyrå B. Ravald Ab tillsammans med priskommittén. 

Däremot är Ulf mer bekymrad med de allt strängare byggnormerna som fastställs. Det måste finnas en gräns för hur tjocka väggar rimligen kan byggas innan det börjar kosta mer än det smakar. Men samtidigt har utvecklingen gått våldsamt framåt, speciellt inom värme och ventilation. 

De flesta byggprojekt är intressanta på något sätt. Det hittills mest utmanande bygget var en arkitektritad villa i två våningar med massor av fönster på fasaden. Där blev det att tänka till många gånger innan alla konstruktioner var på plats.

Trivs bra i Korsnäs

Ulf Ravald är också nöjd mer företagarklimatet i Korsnäs.
- I närregionen finns det underleverantörer för de flesta moment. Det som vi inte klarar av själva går oftast att lösa med lokala krafter.

Dagens storlek på företaget är lämpligt enligt Ulf Ravald. Företaget har ungefär tre större projekt på gång samtidigt och då går det bra att byta arbetsuppgifter beroende på hur det går framåt på de olika arbetsplatserna.

För tillfället håller företaget på och färdigställer två parhus i Molpe. Sedan är det en större vattenskadereparation som sysselsätter och hela tiden dyker det upp nya projekt, som sysselsätter företaget längre eller kortare tider.

Utmärkelsen Årets företag i Korsnäs utdelades av Korsnäs Företagare rf i samarbete med Korsnäs kommun torsdagen 2.2.2012. Ceremonin ägde rum i företagets aktuella byggprojekt i Molpe - Fab Molpe Rosen - som består av två parhus med sammanlagt fyra lägenheter. Den första lägenheten är redan tagen i bruk och de övriga lägenheterna blir färdiga till våren.

 

Text och bilder: Kenth Nedergård