Nyheter

Årets företag 2009 i Korsnäs

22.3.2010
-

Årets företagare i Korsnäs är en av den yngre generationen företagare, som byggt sin egen framtid och på sitt sätt bidrar till att bygga Korsnäs kommuns framtid - Dan-Erik Karlsson.

Jordbyggnad Dan-Erik Karlsson Kb

Årets företagare i Korsnäs är en av den yngre generationen företagare, som byggt sin egen framtid och på sitt sätt bidrar till att bygga Korsnäs kommuns framtid - Dan-Erik Karlsson.

Från början hade Dan-Erik Karlsson bestämt sig för att bli jordbrukare på farfars gård i Taklax. Dan-Erik är född i Närpes, men tillbringade största delen av sin uppväxt i Taklax. Han utbildade sig till jordbrukare på Korsholms skolor och tog över gården 1987.

1992 skaffade han sin första grävmaskin för att gräva till husbehov hemma och dryga ut jordbruksinkomsterna lite. Men så fort grävmaskinen dök upp i byn, uppstod efterfrågan på grävtjänster. Första större projektet var en bäckrensning åt miljöcentralen. Efter att ha utfört ett gott arbete, spred sig ryktet och nya uppdrag dök upp. Följande år anställdes den första utomstående personen. Idag sysselsätter företaget tre personer förutom företagaren själv. För speciella arbeten anlitar företaget även utomstående underleverantörer.

Kommundirektör Anita Ismark, årets företagare Dan-Erik Karlsson och ordförande för Korsnäs Företagare Roger Bergström.

I maskinparken ingår tre grävmaskiner, en lastbil och en traktor med lämplig utrustning. Maskinerna förnyas med jämna mellanrum - helst ska maskinerna förnyas inom sex år. På så sätt hålls driftsäkerheten på topp.

Miljöcentralen har genom åren troget anlitat företagets tjänster. Korsnäs kommun är en annan trogen uppdragsgivare, de regionala el- och telefonbolagen likaså. Allt som oftast gäller det anläggande av kommunalteknik och infrastruktur: vatten, avlopp, kabeldragningar. Men även den privata sektorn får hjälp, speciellt om det gäller lite större företags- eller byggnadsuppdrag. Företagets arbetsfält finns mellan Närpes och Vasa.

Helt oberörd av den ekonomiska nedgången har årets företagare inte fått vara. Jordbyggnadsföretagen hörde till den grupp som snabbast märkte av den ekonomiska nedgången. Redan under andra halvåret 2008 tog det stopp, speciellt på den privata sidan. På den offentliga sidan har det däremot varit en jämnare takt hela tiden. Nedgången har också märkts i en ökande konkurrens. Det är både fler och mer långväga företag, som vill komma in i närregionen.

Årets företagare Dan-Erik Karlsson i den miljö där han trivs bäst - bakom spakarna på sin grävskopa.

In på 2009 svängde det och fjolåret verkar bli det bästa året någonsin ekonomiskt sett för företaget hittills. I år har företaget säkrat full sysselsättning fram till midsommar åtminstone och mer arbete är på kommande.

Genom åren har Dan-Erik erfarit vilka egenskaper en framgångsrik företagare bör ha och hur man ska klara sig i konkurrensen.
- För att lyckas som företagare bör man satsa på kvalitet i arbetet. Ett noggrant arbete med hög kvalitet skapar större kundkrets.
- Man ska vara målmedveten och veta vad man vill.
- Kännedom om ekonomisk planering och prissättning är bra att ha.
- Framför allt bör man vara beredd att arbeta, arbeta och åter arbeta.

 

Text: Kenth Nedergård