Nyheter

Antalet ägarskiften fortsätter öka

16.12.2016
-

Så här i slutet av året brukar man blicka tillbaka på året som gått. Hur har året för VASEKs företagstjänster sett ut, Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster?

Virkama Nydahl 600px

Så här i slutet av året brukar man blicka tillbaka på året som gått. Hur har året för VASEKs företagstjänster sett ut, Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster?

– Det som varit mest synligt i våra företagstjänster under året är de många lyckade ägar- eller generationsskiftena. Vi deltog i 146 skiften; en del av dessa processer har redan avslutats medan en del fortfarande pågår. Flera personer som inte tidigare varit verksamma som företagare blev företagare via ägarskiften. I dessa fall deltog även företagsrådgivarna från Nyföretagscentrum Startia med sin expertis i rådgivningen.

– Skuldsaneringsrådgivning för företag är en helt ny tjänst som vi startade. Ett allt större behov av skuldsanering har uppkommit i de regionala företagen och nu får man även hjälp i dessa frågor hos oss.

– Dessutom startade vi verksamheten med skuggstyrelse, dvs. vi erbjuder företag en avgiftsfri skuggstyrelse under ett halvt år i syfte att ge ny kompetens till företagen. Följande ansökningsomgång för skuggstyrelse sker nästa sommar.

Har man kunnat skönja något nytt i regionens företagsfält?
– Sme-företag har alltmer börjat fokusera på trådlösa lösningar. Företag som erbjuder hälsovårdstjänster har bland andra entusiastiskt hoppat med på digitaliseringsvågen. I den elektroniska handeln ser man en ökad användning av smarttelefoner vilket kräver att företagaren kan erbjuda rätt sorts service.

– Företagens försiktighet gällande nya investeringar är inget nytt och inte heller de facto att stora företag fortsätter utlokalisera tjänsterna till utomstående aktörer. Det senare öppnar naturligt nya möjligheter för företagare.

– Gällande konsumentbeteendet har man enligt mig kunnat se att många gärna köper väldigt dyra produkter och å andra sidan produkter som är så billiga som möjligt. På basis av detta kan man kanske fundera om det är en ny trend att produkter i medelprisklass försvinner?

– Intresset för närproducerat har fortsatt att växa: i restauranger och till och med i snabbmatsrestauranger satsar man i enlighet med kundernas önskemål på närproducerat. Även försäljningen av ekologiska produkter ökar fortfarande.

 Enligt direktör Tommi Virkama har Nyföretagscentrum Startias år präglats av en viss försiktighet gällande grundandet av företag:
– Trots att antalet affärsidéer fortfarande är stort ligger antalet grundade företag på samma nivå som föregående år, dvs. i Vasaregionen grundas i år cirka 160 företag som genererar kring 220 arbetsplatser.

– Sammantaget har det varit ett väldigt aktivt år: förutom Starta med Startia-infokvällarna har vi i samarbete med våra expertpartner arrangerat frukostmöten för nystartade företagare och erbjudit avgiftsfria rådgivningstjänster med experterna. Nya företag har även fått nationell synlighet i och med Kyrö Distillery Company från Storkyro som valdes till årets företagare 2016 och AHA Logistics och Taktiko som är med i finalen i KasvuOpen-tävlingen, alla dessa företag har grundats med hjälp av Startias rådgivning.

– Vi ser fram emot att företagsgrundandet får en nytändning nästa år för våra kunder har rikligt med oförverkligade affärsidéer. Frukost- och informationsmöten samt avgiftsfri expertrådgivning för nystartande företag utlovas även i fortsättningen, lovar Virkama.

 

Mer information
[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startia logot sve