Nyheter

Ansökan för andra omgången av kostnadsstödet har inletts – förbered dig noggrant innan du ansöker

20.1.2021
-

Den andra omgången av ansökningar om kostnadsstöd som utbetalas av Statskontoret inleddes 21.12.2020. Stödet kan sökas fram till 26.2.2021 kl. 16.15. Kostnadsstödet är avsett för nästan alla företag vars omsättning har minskat med minst 30 procent till följd av coronaviruset.

bram naus n8Qb1ZAkK88 unsplashDen andra omgången av ansökningar om kostnadsstöd som utbetalas av Statskontoret inleddes 21.12.2020. Stödet kan sökas fram till 26.2.2021 kl. 16.15. Kostnadsstödet är avsett för nästan alla företag vars omsättning har minskat med minst 30 procent till följd av coronaviruset. Kostnadsstöd kan dock inte beviljas för branscher som hör till primärproduktionen inom jordbruket, fiskerinäringen och vattenbruksbranschen. 

Statsrådet har utfärdat en förordning om de branscher som kan ansöka om stöd utan någon separat motivering. Företag som inte omfattas av förordningen ska separat motivera behovet av stöd och redogöra för varför det kan anses att omsättningen har minskat på grund av corona.

Läs mer om villkoren för kostnadsstödet:

Till följd av att omsättningen minskat på grund av coronapandemin har många företag svårt att klara av lönekostnader och oflexibla kostnader i affärsverksamheten. Stödet ersätter för dessa kostnader, men inte för minskad omsättning. Syftet med kostnadsstödet är att hjälpa företagen att klara sig i den svåra ekonomiska situationen till följd av coronapandemin.

Avslagsprocenten för kostnadsstödansökningar är fortfarande hög. Företagarna i Finland påminner om att det ändå är värt att ansöka om stödet, men innan man ansöker skall man läsa frågorna noggrant och kontrollera företagets information. Stödhanterare ber vid behov om ytterligare information, men begäran om tilläggsinformation och förtydligande fördröjer beslutsfattandet. Rätt markerade och tydliga svar påskyndar utbetalningen av stödet.

Företagsrådgivare Antti Alasaari säger att den främsta anledningen till avslag om kostnadsstöd har varit att företagets omsättning inte har minskat med minst 30 procent mellan juni och oktober, vilket krävs i ansökningskriterierna. Gränsen på 30 procent är inte flexibel eftersom den har definierats i lag.

– Omsättningen måste alltså ha minskat med mer än 30 procent jämfört med referensperioden. Det vill säga att nedgången i företagets omsättning måste vara mer än 30 procent under perioden 1.6.–30.10.2020, då motsvarande tidpunkt 2019 används som referensperiod. Om företaget grundats 1.5.2019 eller senare, är referensperioden 1.1.2020–29.2.2020. Kostnadsstödet kompenserar specifikt för oflexibla kostnader, betonar Alasaari.

Alasaari ger också ett exempel på en beräkningsformel för kostnadsstödet:

– Om till exempel omsättningen minskat med 40 procent jämfört med referensperioden, kan företaget ansöka om kostnadsstöd för 10 procent för oflexibla kostnader och löner som redovisats i inkomstregistret för perioden 1.6.–31.10.2020. I sådana fall måste dessa stödberättigande kostnader på fem månader vara minst 20 000 euro för att överskrida minimistödet på 2 000 euro, klargör Alasaari och fortsätter:

– VASEKs företagsrådgivare hjälper till med att ansöka om kostnadsstödet och andra företagsstödärenden. Boka tid hos företagsrådgivare om du funderar på någonting!

 

Taggar: