Agera i tid vid betalningssvårigheter
Om ditt företag har hamnat i betalningssvårigheter, som inte enbart är tillfälliga, är det hög tid att agera. I denna artikel redogörs kort för vad en företagssanering innebär, och hur den går till i praktiken. Det som är a och o i dessa situationer är att agera i tid, eftersom en lyckad sanering blir svårare och kanske omöjlig att genomföra om verksamheten lidit för länge.
Om ditt företag har hamnat i betalningssvårigheter, som inte enbart är tillfälliga, är det hög tid att agera. I denna artikel redogörs kort för vad en företagssanering innebär, och hur den går till i praktiken. Det som är a och o i dessa situationer är att agera i tid, eftersom en lyckad sanering blir svårare och kanske omöjlig att genomföra om verksamheten lidit för länge.
Genom en sanering eftersträvas att rädda en livsduglig verksamhet. Med livsduglig verksamhet avses en verksamhet som i sin grund är sund, men som av olika orsaker, t.ex. en stor kreditförlust, hamnat i ekonomiskt trångmål. En sanering innebär en omstrukturering av skulderna genom fastställande av ett betalningsprogram, men i många fall innebär den även en omstrukturering av själva verksamheten.
I samband med att ansökan om inledande av saneringsförfarande godkänns av tingsrätten förordnas samtidigt en utredare, och det är utredaren som tillsammans med företagsledningen funderar på vilka omstruktureringar som är ändamålsenliga. Det är även utredaren som uppgör förslaget till betalningsprogrammet – d.v.s. hur mycket som företaget månatligen skall betala till varje fordringsägare.
Tanken är att fordringsägarna skall få mer i slutändan jämfört med vad en konkurs skulle ge. De fordringsägare som har säkerheter för sina fordringar (ofta banken) skall få full utdelning så långt som säkerheterna räcker även i ett saneringsförfarande. Det är enbart skulder utan säkerhet som skärs ner i betalningsprogrammet.
Rent konkret innebär inledandet av saneringsförfarandet att företaget får en andningspaus, eftersom dröjsmålspåföljder och indrivningsåtgärder för saneringsskulderna (de skulder som fanns på ansökningsdagen) avbryts i och med inledandet av förfarandet. Dock är det viktigt att inse att sådana skulder som uppstår under tiden som förfarandet pågår måste betalas i normal ordning på förfallodag. Det är här kravet på sund verksamhet kommer med i bilden, för lyckas man inte betala dessa nya löpande skulder (såsom hyror, löner, inköp) finns det ingen förutsättning att fortsätta med saneringsförfarandet.
Att ansöka om sanering kräver en väl uppgjord ansökan som innehåller analyser om företaget, kassaläget, prognoser, revisorsutlåtande m.m.. Av den orsaken uppgörs dylika ansökningar av sakkunniga i så gott som samtliga fall. Om ansökan till någon del är bristfällig ges i allmänhet en möjlighet att komplettera ansökan.
Det är min starka rekommendation att anlita en sakkunnig för uppgörandet av saneringsansökan för att ge hela processen bästa möjliga chanser att lyckas. Det är även vanligt att sökanden ber om förhandsgodkännanden av de största fordringsägarna innan ansökan lämnas in för att på detta sätt förbättra möjligheterna att få ett positivt beslut från tingsrätten.
Om det förefaller klart att en sanering inte kan rädda företaget är det återstående alternativet att endera själv ansöka om konkurs eller invänta att någon fordringsägare gör det.
Oavsett om din fråga gäller sanerings- eller konkursförfarande kan undertecknad och övriga advokater på Näsman & Båsk hjälpa dig med dina frågor. Tveka inte att ta kontakt – vi debiterar inte för en första konsultation per telefon / e-post.
Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab
Björn Båsk
advokat, partner
Saneringsprocessens gång
- Ansökan till tingsrätten
2–4 veckor - Beslut om inledande av saneringsförfarandet, förordnande av utredare
2 månader - Utredarens ekonomiska grundutredning samt fordringsförteckning
2 månader - Förslag till betalningsprogram
1–2 månader - Fastställande av betalningsprogram, förordnande av övervakare (i regel samma person som utredaren)
3–6 år - Betalningsprogrammet avklarat