Affärstillväxt inom cleantech och hälsovård lyftes fram under Future Workshop
Future Workshop 2014 -seminariet hölls den 19.5 och huvudtemat i år var Friskt vågat är hälften vunnet. Finland genomgår en historisk brytningstid, där ett industriellt samhälle inte längre garanterar framgång. Under seminariet uppmuntrades Vasaregionens beslutsfattare och näringslivets representanter att förhålla sig tillitsfulla inför framtiden, med fötterna på jorden.
Brytningstidens utmaningar och möjligheter
Future Workshop 2014 -seminariet hölls den 19.5 och huvudtemat i år var Friskt vågat är hälften vunnet. Finland genomgår en historisk brytningstid, där ett industriellt samhälle inte längre garanterar framgång. Under seminariet uppmuntrades Vasaregionens beslutsfattare och näringslivets representanter att förhålla sig tillitsfulla inför framtiden, med fötterna på jorden. Det går bra för regionen tack vare energiklustret, men brytningstiden är inte ännu förbi. Perioden prövar hela landets export en tid framöver, även om Vasaregionens export drar bättre än exporten från resten av landet.
Nycklar till tillväxt i affärsverksamhet
Då vi övergår från gammalt till nytt är förändringen sällan enkel. Seminariets talare såg ändå fina affärsmöjligheter mitt bland utmaningarna: klimatförändringen innebär jobb för de som är kunniga inom energibranschen, och Finland som ett litet land kan utveckla en unik modell som lösning på framtidens hälsovård.
Seminariets öppningstal hölls av riksdagens talman Eero Heinäluoma, som ansåg att framtidens näringsliv kan nå framgång endast genom att känna till historien. Heinäluoma uppmanade Finland att ta modell från Sverige.
– Snabba förändringar kommer inte att lösa utmaningarna. Det nuvarande utbudet på varor måste däremot stärkas och exporten borde bli mångsidigare. Vi bör speciellt se på vår konkurrenskraft. Framgång kräver hård arbetshunger, men har vi det, frågar han.
Työeläkeyhtiö Varmas verkställande direktör Risto Murto tillägger att Finland behöver en hel del flera medelstora företag för att nå hållbar tillväxt. Även kunnandet inom affärsliv och service måste öka, för att Finland ska kunna följa grannlandets fotspår.
Hälsovårdsmodell som exportprodukt
Förutom Finlands näringsliv genomgår också social- och hälsovården en brytning. Branschen behöver förnyas då resursproblemen kräver lösningar. Mikko Kosonen från Sitra ser ändå att den nya modellen som Finland utvecklar kan bli en riktig succé – också affärsmässigt. Modellen har redan en grund, men incitament och verktyg saknas.
Enligt den nya modellen är det viktigt att de som står för hälsovårdens organisering och producering skiljs tydligt åt. Den som organiserar vården ska handleda och övervaka den som producerar vården.
– Den framtida hälsovården byggs kring individerna, inte kring serviceproducerandet. Branschens framtid ligger i teknologin, och en lyckad integrering av social- och hälsovård kan ta oss till världstoppen, tror Kosonen.
Det finns alltså stora potentiella tillväxt- och framgångsmöjligheter inom räckvidd, men för att nå dem måste vi glömma våra vanliga tankebanor och regler. Vi måste ta hjälp av vår fantasi. Det tror den amerikanska ambassadens ekonomichef Rodney Hunter. Även om världen förändras får Vasaregionen glädjas över att energibranschen växer. Vi måste våga stiga in i den nya perioden på ett klokt sätt.
– Förändringarna är hårda. Men tidigare generationer har klarat av ännu tuffare förändringar. Vi har alltså orsak att vara hoppfulla också idag, avslutade Heinäluoma.
Seminariet som ordnats av Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och dagstidningen Pohjalainen samlade över 200 åhörare till Academill.
Text: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Bilder: VASEK