Nyheter

Regeringen beslöt om tillväxtavtalen och INKA-programmet: Vasa fick sitt tillväxtavtal och Villmanst

3.10.2013
-

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regional utveckling (HALKE) beslutade den 3 oktober 2013 om tillväxtavtalen mellan staten och 12 tillväxtregioner samt om antagande av sju stadsregioner som partners till programmet Innovativa städer (INKA).

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regional utveckling (HALKE) beslutade den 3 oktober 2013 om tillväxtavtalen mellan staten och 12 tillväxtregioner samt om antagande av sju stadsregioner som partners till programmet Innovativa städer (INKA).

Staten ingår tillväxtavtal med de 12 största stadsregionerna. Dessa är Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Uleåborgs, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Björneborg, Seinäjoki, Vasa, Joensuu och Villmanstrands stadsregioner. Genom tillväxtavtalen stärks de stora stadsregionernas internationella konkurrenskraft och deras roll som lokomotiv för sina regioner och den finländska ekonomin. Tillväxtavtalen görs nu fram till slutet av år 2015.

Vasaregionen har nu uppnått sin målsättning med att vara aktivt med i de nya nationella regionutvecklingsprogrammen. Vasa har redan tidigare fått dragansvaret för INKA temat hållbara energilösningar och idag bekräftades ytterligare att vår framgångsrika region även gör ett tillväxtavtal med staten, konstaterar Vasa stads utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock och VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback.

Sju partner för INKA-programmet

Syftet med INKA-programmet är att ge upphov till konkurrenskraftiga, på hög kompetens baserade företag och därigenom främja uppkomsten av innovationskluster i Finland. Till programmet valdes tidigare i juni fem nationella teman och de stadsregioner som har ledningsansvaret för dem. Nu valdes för dessa teman som partner sju andra stadsregioner (den ansvariga staden nämns först, partnerna sedan):

Bioekonomi: Joensuu, Jyväskylä och Seinäjoki
Hållbara energilösningar: Vasa
, Villmanstrand och Björneborg
Framtidens hälsa: Uleåborg, huvudstadsregionen, Tammerfors och Åbo
Smart stad och förnybar industri: Tammerfors Lahtis, Uleåborg, huvudstadsregionen och Åbo
Cybersäkerhet: Jyväskylä.

– Vi är mycket nöjda med detta beslut, vi hade nämligen föreslagit Villmanstrand och Björneborg som våra huvudpartners. Tillsammans med dem har vi planerat många gemensamma utvecklingsåtgärder inom energiteknologin och baserat på företagens behov, konstaterar Slotte-Kock.

Den statliga finansieringen av INKA-programmet uppgår årligen till sammanlagt 10 miljoner euro och även stadsregionernas andel uppgår till 10 miljoner euro. Dessutom reserveras för genomförandet av programmet medel från EU:s strukturfonder.

– Beredningen av INKA-programmet för åren 2014-2020 flyttas nu över från arbets- och näringsministeriet till Tekes. Tekes förhandlar närmare med de fem utnämnda INKA-ansvarsregionerna om programmets genomförande under oktober månad, berättar Råback.

Läs mera på arbets- och näringsministeriets pressmeddelande

Närmare uppgifter

Vasa stad: stadsdirektör Tomas Häyry, 040 5405412, utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock, 040 6851187
VASEK Ab: utvecklingsdirektör Stefan Råback, 050 590 2525
Merinova Ab (INKA-partnerregioner): VD Timo Kankaanpää, 040 7677080