Nyheter

Redan 100 företag har fått hjälp med ägar- eller generationsskiften

10.12.2012
-

Pressmeddelande 10.12.2012

Pressmeddelande 10.12.2012

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK startade 1.1.2012 i samarbete med Kust-Österbottens företagare ett ESF-finansierat projekt, som har som mål att skapa ett enhetligt och bestående rådgivningssystem angående ägar- och generationsskiften i Vasaregionen. Projektets mål är också att föra samman de som vill sälja sitt företag och de som vill starta eget.

På grund av befolkningens föråldrande avstår ett stort antal företagare årligen från sin företagsverksamhet. VASEK har under det gångna året varit i kontakt med hundra företagare och hjälpt med 25 ägarskiften. I detta nu finns det på gång 69 ägarskiften, där VASEK är eller har varit till hjälp.

Projektets projektchef, VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl önskar att företagarna skulle börja förbereda sig inför pensionering eller försäljning av sitt företag i god tid.

– Ägaren börjar ofta köra ned företagsverksamheten, för han eller hon vill ta det lugnt under de sista arbetsåren. Men om det finns mindre verksamhet och inga investeringar, minskar omsättningen och avkastningen. Då företaget börjar säljas verkar det mindre intressant än ett företag som är i tillväxtskedet. I en sådan situation kan det vara svårt att hitta en övertagare för företaget, beklagar Nydahl.

En väl genomförd skatteplanering, som har börjats i god tid, är speciellt viktigt då man planerar generationsskifte.
– Med skatteplanering kan man minimera t.ex. antalet gåvoskatter övertagaren måste betala, om överlåtaren överför ägandet till övertagaren lite åt gången, berättar Nydahl och fortsätter:
– Dessa saker kan kännas komplicerade. Därför finns hjälp att fås, som är värt att utnyttjas. Vi berättar vad man borde och inte borde göra, försäkrar han.

Vid behov hänvisar Nydahl sina kunder till ELY-centralen som erbjuder tjänsten ViestinVaihto. Det är fråga om en skräddarsydd sakkunnigtjänst för företag inför generationsskifte.

VASEK samarbetar även med Ernst&Young och KPMG Ab, som erbjuder avgiftsfri skattekonsultering en gång i månaden i VASEKs lokaler. Även via Österbottens företagsmentorer är det möjligt att få erfarna företagsledare och sakkunniga inom näringslivet att fungera som företagarens stöd och diskussionspartner

– Välplanerade och planmässigt genomförda ägar- och generationsskiften säkerställer att livskraftiga företag fortsätter sin verksamhet och arbetsplatserna säkras. Företagaren kan med god sinnesstämning gå i pension då hans eller hennes livsverk fortsätter i goda, kunniga händer och ekonomin är säkrad, konstaterar Nydahl.

Närmare uppgifter:

direktör för företagstjänster
Kjell Nydahl
050 368 26 86
kjell.nydahl@vasek.fi