Nyheter

Ny geoenergiteknik samt användarerfarenheter presenteras i Vasa

20.9.2010
-

MEDDELANDE 20.9.2010

MEDDELANDE 20.9.2010

Teknologicentrum Oy Merinova Ab och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK ordnar seminariet "Nya geoenergilösningar" den 23.9.2010 kl 9.00-11.30 i Hotell Silveria, i Vasa.

På seminariet presenteras miljövänliga värmeöverföringsvätskor och nya metoder för tillvaratagande av värme samt ny borrteknik för värmebrunnar. I den nya borrtekniken används vatten i stället för tryckluft vid borrningen. Detta möjliggör bl.a. djupare borrhål och borrning i närheten av byggnader.

På seminariet får man också höra kundernas erfarenheter av sedimentvärmen som används på bostadsmässaområdet i Sunnanvik. Dessutom presenteras resultaten av kartläggningen av sedimenttemperaturerna i vattendragen i Österbotten och Södra Österbotten. Bottensedimentens temperaturer har mätts i projektet "Kartläggning och utnyttjande av sedimentvärme". Österbottens förbund, Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Österbottens och Södra Österbottens kommuner och företag finansierar detta projekt som kartlägger förekomsten av sedimentvärme. I projektet har man undersökt vattendrag i ovan nämnda landskap samt metoder för att effektivt utnyttja värmeenergin i vattendragen. Som projektets koordinator fungerar Teknologicentrum Oy Merinova Ab i samarbete med Thermopolis Ab.

Klockan 13 efter seminariet finns det möjlighet att följa med en borrningsdemonstration i Sunnanvik där man använder ny vattenborrningsteknik och att bekanta sig med Sunnanviks sedimentvärmeområde.

Seminariets program

VÄLKOMMEN!

Tilläggsinformation ges av:
Johan Wasberg, tel. 06 282 8261, 040 742 3207, johan.wasberg@merinova.fi
Jarmo Ahomäki, tel. 06 282 8234, 040 743 7597, jarmo.ahomaki@merinova.fi

Teknologicentrum Oy Merinova Ab befrämjar utnyttjandet av nya teknologier samt företagens tillväxt och framgång speciellt för företag inom energiteknologibranschen genom att erbjuda utvecklingstjänster inom ramen för kompetenscentraprogrammet och med hjälp av samarbetspartners. tillsammans med sitt delägarföretag Oy Vaasa Parks Ab svarar Merinova för teknologicentrumtjänsterna i Vasa region

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Bolagets huvuduppgifter är näringslivs- och företagsrådgivning, regionala utvecklingsprojekt och marknadsföring av regionen. VASEK samarbetar intensivt med näringslivet, kommunerna och utbildningssektorn med målet att stärka regionens konkurrenskraft.