Minettes Kök trotsade pandemin med lyckat resultat
Ett halvår in i den pandemi som fortfarande pågår öppnade Annette Kanerva och Minna Hautala lunchrestaurangen Minettes Kök i centrum av Malax. Redan efter några veckor kunde de konstatera att det gick över förväntan, och så har det fortsatt – pandemin till trots.
Minna Hautala och Annette Kanerva driver Minettes Kök – Keittiö i Malax och serverar dagligen över 100 lunchportioner. Här finns också möjlighet att äta frukost eller bara komma in på en eftermiddagsfika.
Ett halvår in i den pandemi som fortfarande pågår öppnade Annette Kanerva och Minna Hautala lunchrestaurangen Minettes Kök i centrum av Malax. Redan efter några veckor kunde de konstatera att det gick över förväntan, och så har det fortsatt – pandemin till trots.
De då nyblivna företagarna var inte främmande för själva arbetet – tvärtom – och den hjälp de behövt beträffande företagarbiten har de fått både av sin bokförare och från Startia. Annette Kanerva har jobbat som kock i över 25 år och även Minna Hautala är utbildad storhushållskock med lång erfarenhet också av kundbetjäning och servering.
Restaurangen är mysigt inredd och de båda företagarna är noggranna med att det alltid ska kännas fräscht att äta här.
De två kollegorna är dessutom svägerskor, och när lokalen i centrum av Malax skulle bli ledig såg Annette en möjlighet att förverkliga den dröm hon alltid haft – att starta en egen lunchrestaurang.
– Det hela gick ganska snabbt eftersom vi kunde ta över den befintliga interiören i utrymmet, som också innan fungerat som restaurang. När vi var överens med hyresvärden skaffade vi bokförare och vände oss till Nyföretagscentrum Startia och VASEK, där företagsrådgivare Olav Nylund gav oss all tänkbar startinfo, berättar Annette.
– Olav hjälpte till med att göra upp en affärsplan och söka om startpeng, minns Minna, som ger servicen de fick på Startia tio poäng.
En matig salladsbuffé ingår alltid i lunchen och är också ett alternativ till den som vill äta lite lättare.
Minettes Kök serverar dagligen över 100 lunchportioner – på fredagar är antalet det dubbla. Lunchen består av husmanskost och varje dag finns två eller tre olika alternativ, varav ett är vegetariskt – ofta en soppa, samt ett varierat och matigt salladsbord.
– Det är vanlig husmanskost som går allra bäst och på torsdagar kör vi alltid med ärtsoppa. På fredagar serveras schnitzel – en klassiker som alltid går hem hos kunderna, berättar Minna vidare.
Under morgontimmarna, då Annette och Minna förbereder dagens lunch, finns möjlighet att komma in på kaffe och smörgås till frukost.
– Vi bakar eget matbröd och kaffebröd varje dag, tillägger Annette.
Minettes Kök erbjuder även catering, främst i form av smörgåstårtor och dylikt, och det finns möjlighet för grupper att hyra restaurangen som mötesutrymme med servering inkluderad.
Kunderna kommer inte enbart från Malax, utan även från Solfområdet, Petalax, Molpe, Bergö och Korsnäs samt förstås förbipasserande från andra orter, såsom Vasa och Närpes.
– Läget är väldigt bra, och vill vi förstås tro att det samma gäller både maten och servicen, ler Minna.
På Minettes bakas det färskt matbröd och kaffebröd varje dag
Den mysigt inredda restaurangen har cirka 80 kundplatser. Färska tulpaner står på varje bord – för Minna och Annette är det viktigt att restaurangen känns fräsch och fin.
Med undantag av några veckor då pandemiläget varit som värst, har verksamheten inte påverkats alltför mycket av situationen.
– Olav tipsade oss om att lämna in stödansökan i den första omgången med coronastöd, vilket vi också fick. Till kunderna erbjuder vi förstås take away och till och med drive in – något som främst de äldre uppskattat, berättar de.
Nylund själv blev förvånad när han först fick höra hur bra starten lyckades.
– Pandemin har ju inte direkt gynnat restaurangbranschen men Minettes Kök har valt ett lyckat koncept och etableringen är samtidigt ett kvitto på företagarnas kunnande och branschkännedom, konstaterar han.
Responsen från kunderna är rakt igenom positiv och varken Minna eller Annette upplever att arbetsdagarna blir tunga även om det kan bli långa.
– Det är roligare att åka i jobb när man åker till något eget, avslutar de.
Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt Minettes Kök