Nyheter

Fokus på energi

4.10.2010
-

Förebyggande kvalitetsstyrning för husbyggare har tillämpats vid Uleåborgs byggnadstillsyn ett antal år. Det är fråga om ett sätt att öka energimedvetenheten hos småhusbyggare och visa på fördelar med lågenergihus.

Förebyggande kvalitetsstyrning för husbyggare har tillämpats vid Uleåborgs byggnadstillsyn ett antal år. Det är fråga om ett sätt att öka energimedvetenheten hos småhusbyggare och visa på fördelar med lågenergihus.

- I dag kan man påvisa stora energiinbesparingar där, berättar Tuulia Taanila, utvecklingskoordinator för trähusbranschen inom VASEK.

- Man träffar helst småhusbyggare redan i det skedet när tomter i ett område säljs ut. Byggnadsinspektionen presenterar arbetsredskap för planering och aktörer informerar om lågenergilösningar. I bästa fall kommer husbyggarna överens om gemensamma satsningar.

- Man fokuserar på lågenergi och jämförelser görs med hänsyn till omgivningen, om det passar
bäst med jordvärme, vindkraft, solenergi eller något annat, exemplifierar hon.

Konkret handlar det om en serie informationskvällar. Att vara ute i god tid är a och o för att ett
hållbart byggande ska kunna förverkligas. Huvudplanerare utgör därför en viktig roll, liksom arkitekter och hustillverkare.

Utbildning i Vasa

I början av september ordnades en utbildning i Vasa för dem som kommer i kontakt med småhusbyggare: stadens olika sektorer inom byggnads, läroanstalter och husfabrikörer. Huvudutbildare var Pekka Seppälä, kvalitetschef vid Sitra (Jubileumsfonden för Finlands självständighet).

Sitra ska vid årsskiftet välja några områden i Finland där man ska satsa på ämnet och Tuulia önskar att Vasaregionen blir ett av dem.
- Inte för att tävla mot andra kommuner utan för att tävla mot klimatförändringen.

Pilotprojekt

Taanila gläds över de diskussioner som förs i Vasa om omgivningens energieffektivitet som en del av byggandet när det gäller stadens områden.

- Det finns planer på att tillämpa Uleåborgsmodellen som pilotprojekt när tomter vid ett område
delas ut nästa vår.

- Jag märker en attitydförändring hos myndigheter och ökad medvetenhet hos husbyggarna. Det
känns bra!

VASEK har en aktiv roll som katalysator: att koordinera verksamhet, stöda utvecklingsarbete och
sammanföra aktörer inom energisektorn, myndigheter och hustillverkare. Samarbete med läroanstalter sker genom bland annat ingenjörsarbeten.

Närmare uppgifter:
Tuulia Taanila
040-512 60 36