Nyheter

Öppenhet en nyckelfråga för framgångsrik vindkraftsplanering

14.2.2011
-

Det allmänna accepterandet är en av de viktigaste faktorerna när det gäller de långt framskridna planerna för vindkraft i området kring norra Bottenviken. I dagsläget finns pågående undersökningar och utredningar för över 2500-3500 MW enbart i det här området, och överinspektör Tuukka Pahtamaa på Norra Österbottens ELY-central i Uleåborg berättar...

Det allmänna accepterandet är en av de viktigaste faktorerna när det gäller de långt framskridna planerna för vindkraft i området kring norra Bottenviken. I dagsläget finns pågående undersökningar och utredningar för över 2500-3500 MW enbart i det här området, och överinspektör Tuukka Pahtamaa på Norra Österbottens ELY-central i Uleåborg berättar att det rör sig om ca 30 olika projekt vars miljökonsekvensbedömningar är aktuella för tillfället.

Intresset är stort bland vindkraftsaktörer som vill etablera sig i området, och största orsaken till framgången med allmän acceptans ser Pahtamaa i det öppna förfarande som har använts. Det faktum att det funnits vindkraftverk i regionen en längre tid uppskattas även vara något som har ökat förståelsen för vindkraft och många av fördomarna har redan hunnit suddas ut vartefter att allmänheten sett vindkraftverken i verkligheten.

Vid Norra Österbottens ELY-central har man dragit gränsen för kravet på att det ska göras en miljökonsekvensbedömning vid antingen tio kraftverk eller sammanlagt 30 MW i normala fall; ett antal mindre parker finns också under planering. I de fall där miljökonsekvensbedömning inte krävs så sköts tillståndsprocessen via normal planläggning. Tidigare var det mest prat om stora parker ute till havs men i dagsläget har de flesta initiativen flyttat i land. En orsakande faktor till detta är givetvis att inmatningstariffen inte är tillräckligt stor för att täcka kostnaderna till havs.

En av de orsaker som gjort att området speciellt kring Brahestad har kommit långt i planeringen ligger givetvis i stadens eget intresse att ta del av de möjligheter som vindkraften erbjuder men även i det goda samarbete vindkraftsaktörer emellan. Man har i flera fall gjort gemensamma miljökonsekvensbedömningar när det gäller områden som ligger nära varandra.

De områden som har planerats är till största delen sådana att det endast finns en stor markägare. Därför har det inte heller uppstått problemsituationer med ersättning till grannarna. Vid Norra Österbottens ELY-central är man dock av den åsikten att detta är något som bör övervägas från fall till fall eftersom en begränsning på grannens markanvändningsmöjligheter givetvis borde kompenseras.

Text: Kristian Blomqvist / Yrkeshögskolan Novia