Nyheter

Vatten, värme och LED-belysning – då trivs tomaterna

24.2.2014
-

Det finns 260 odlare inom Vasaregionen som lever på växthusodling. Odlarna kan skörda även mitt i den mörkaste vintern, för sommaren pågår i växthusen året runt. I ett växthus i Närpes växer och sväller tomaterna på ett lite annorlunda sätt, för de är placerade under ledlampor.

Projektet Växthus-LED undersöker hur skörden och kostnaderna påverkas då de traditionella lamporna släcks och ledlamporna tänds.

Det finns 260 odlare inom Vasaregionen som lever på växthusodling. Odlarna kan skörda även mitt i den mörkaste vintern, för sommaren pågår i växthusen året runt. I ett växthus i Närpes växer och sväller tomaterna på ett lite annorlunda sätt, för de är placerade under ledlampor. VASEK är med och finansierar Yrkeshögskolan Novias Växthus LED -projekt, vars mål är att kartlägga samt utveckla LED-belysningens användning inom växthusodling. Förändringarna i växthusens skörd och omkostnader ligger under förstoringsgladet då de traditionella HPS-lamporna byts ut till ledlampor. Märker tomaterna någon skillnad?

Investeringar och besparingar

En som väntar på projektresultaten lika ivrigt som odlarna är forskningsledare Kristian Blomqvist från Novia. Projektet har redan nått uppföljningsstadiet och är snart på slutrakan, så försiktiga förhandsresultat finns. Energieffektivitetssifforna avslöjar de självklaraste förändringarna.
- Enligt odlarna går det spara 50–80 % av växthusens elförbrukning med hjälp av ledlampor. Under köldperioderna ökar ändå växthusens uppvärmningsbehov, för ledlamporna värmer inte lika mycket som HPS-lamporna gör. Värmeenergi är dock billigare.

Att byta de traditionella lamporna till ledlampor är en dyr investering, fast odlarna sedan sparar in på elektricitetåtgång tack vare ledbelysningen. Blomqvist räknar att i ett växthus på 2000 m2 kostar utbytet av de traditionella lamporna till ledlampor flera hundra tusen euro. Trots det kan det hända att vågen pekar mot ledlamporna.
- Då investeringen en gång är genomförd är användningen av ledlamporna väldigt energieffektivt. Dessutom måste HPS-lamporna bytas ut betydligt oftare än ledlamporna.

Forskningsledare Kristian Blomqvist från Novia berättar att projektet undersöker också om ledlamporna har någon inverkan på plantornas bevattnings- och gödningsbehov.

Uppmuntrande skörderesultat

Skördens mängd påverkas av belysningen, för de tomatplantor som växer under ledlampor ser ut att producera fler tomater. Hemligheten kan ligga belysningens färg. Plantorna reagerar bäst på vissa färgnyanser.
- Blå och röd färg är speciellt bra för tillväxt och det går att sätta in extra mycket av dessa färger i ledlamporna. Sedan mäts lampans effekt i PAR-strålning och den är bättre i ledlamporna, men ledlamporna måste placeras närmare plantorna.

Ledlamporna tycks inte ha någon större inverkan på skördens kvalitet. Projektet samarbetar med MTT (Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi) och Östra Finlands universitet, som båda undersöker tomaternas kemikaliska sammansättning. Enligt Blomqvist har några mindre förändringar upptäckts i tomaternas flavonoider, men det är för tidigt att ge ut några exakta resultat.

För att stöda odlarnas beslut

Växthus-LED är ett projekt som berör ett specifikt verksamhetsområde. En del av projektets finansiering kommer från VASEK via den kommunala medfinansieringen. Projektet strävar till att ge odlarna mångsidiga undersökningsresultat. Undersökningsresultaten är offentliga och odlarna kan använda resultaten som stöd då de gör beslut angående belysningen i sina egna växthus. LED-teknologin blir billigare hela tiden, speciellt i samband med bygget av nya växthus.
- Odlaren i vårt provväxthus är åtminstone positivt inställd till projektet. Jag tror och hoppas att projektresultaten uppmuntrar odlare att göra sina växthus mer miljövänliga, konstaterar Blomqvist.

Påverkas tomaternas smak av ledlamporna?
Projektet ordnar bl.a. stora smaktest för att ta reda på detta.

 

Projektet Växthus-LED

Projekttid: 1.12.2012–31.10.2014.
Finansiering: ERUF-finansiering som beviljats från Österbottens förbund.
Yrkeshögskolan Novia, MTT, VASEK, Närpes och ÖSP deltar också.
VASEKs finansieringsandel: 6 000 euro.
Internetsida: http://bloggen.fi/vaxthusled

 

 

 

 

 

Text och foto: Anni Kiviniemi, Mantra Communications