Nyheter

Varför borde företagaren ordna företagshälsovård åt sig?

12.6.2014
-

Få egenföretagare ordnar företagshälsovård åt sig, även om FPA ersätter cirka hälften av kostnaderna. Enligt en uppskattning från Arbetshälsoinstitutet har endast var femte småföretagare egen företagshälsovård. Dessutom saknas den lagstadgade företagshälsovården för de anställda i cirka vart tredje företag.

Få egenföretagare ordnar företagshälsovård åt sig, även om FPA ersätter cirka hälften av kostnaderna. Enligt en uppskattning från Arbetshälsoinstitutet har endast var femte småföretagare egen företagshälsovård. Dessutom saknas den lagstadgade företagshälsovården för de anställda i cirka vart tredje företag.

– Lagen förpliktigar företagare att ordna företagshälsovård åt sina anställda, men inte åt sig själva. Det verkar tyvärr vara så att många företagare inte satsar på det här tillräckligt, menar välfärdsbranschens företagsrådgivare Sari Saarikoski.

Ett företag kan välja att ordna företagshälsovård via privata läkarcentraler, arbetshälsovård eller hälsocentraler. En del kommuner har ändå så begränsade resurser att de inte kan erbjuda företagshälsovård åt företag.

Företagshälsovården bygger på att vårdarna känner till arbetsplatsens arbetsförhållanden. Arbetsplatsen besöks vanligen av någon från företagshälsovården, som bedömer arbetsförhållandena och ger ändringsförslag. Företagshälsovården kan exempelvis mäta arbetsplatsens ljudnivå, analysera skadligheten hos olika kemikalier eller kontrollera de olika arbetsplatserna ergonomi.

Företagshälsovården en fråga för egenföretagare

– Det är klart att en egenföretagare kan åka till hälsocentralen för att sköta om sina hälsoproblem, men inom företagshälsovården får företagaren både hjälp med akuta sjukinfall och stöd med att orka i sitt jobb. Då företagaren bestämt vem som sköter företagets hälsovård, bedöms företagarens egen hälsa med hjälp av en intervju och en hälsokontroll. På det här sättet vet företagshälsovården hur omfattande hälsovård passar företagarens situation bäst, berättar Saarikoski.

FPA ersätter 50–60 % av kostnaderna för förebyggande hälsovård, det vill säga exempelvis rutinmässiga läkarkontroller vid 50- och 60-års ålder, samt hälften av kostnaderna för annan hälso- och sjukvård enligt vad som föreskrivs i sjukförsäkringslagen. FPA bestämmer årligen ett maximibelopp för vårdkostnader som de ersätter. Resten av kostnaderna kan företagaren dra av i företagets beskattning. FPA ersätter också exempelvis första hjälp-kurser.

För att få skatteavdrag måste företaget ha en verksamhetsplan för sin företagshälsovård och ett avtal med den organisation som erbjuder företagshälsovården. En förutsättning för avdraget är också att de som är anställda i företaget erbjuds motsvarande tjänster som företagaren själv har.

– Via företagshälsovården får företagaren snabbt nödvändig vård, vilket förkortar tiden som företagaren är borta från jobbet. Det lönar sig också att fundera på att utöka företagshälsovården med en sjukvårdsförsäkring, avslutar Saarikoski.

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:

Vilka tillstånd kräver idkandet av företagsverksamhet? 

Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig? 

När kan företaget sälja social service momsfritt?