Nyheter

Vad ska jag komma ihåg då jag anställer min första arbetstagare?

20.6.2014
-

Majoriteten av de företag som startats via Nyföretagscentrum Startia är verksamma inom servicebranschen och största delen har startat som en-persons företag.

Majoriteten av de företag som startats via Nyföretagscentrum Startia är verksamma inom servicebranschen och största delen har startat som en-persons företag.

– Företagare vill först se hur företaget kommer igång med sin verksamhet. Om företagsverksamheten börjar växa befinner sig den ensamma företagaren förr eller senare i ett vägskäl: ska jag anställa någon eller inte? berättar Startias direktör Tommi Virkama.

Arbetsgivaren har flera skyldigheter

Att anställa den första arbetstagaren är ett nästan lika stort steg för företagaren som beslutet att bli företagare någon gång har varit.

– Genom att anställa någon blir företagaren en arbetsgivare och har därmed helt nya skyldigheter. Arbetstagaren ska enligt lagen få sin avtalsenliga lön i rätt tid och därtill ska arbetsgivaren sköta om arbetssäkerheten och -ledningen, skaffa arbetshälsovård, behandla arbetstagaren rättvist och främja dennes förmåga att klara av arbetet och utveckla sin yrkesskicklighet, påminner Virkama.

För ett litet företag är det ekonomiskt sett ett stort steg att anställa en arbetstagare, eftersom arbetstagarens lön med bikostnader och alla indirekta kostnader kräver pengar. I praktiken kan det hända att företagaren är tvungen att justera utbetalningen av sin egen lön för att klara av att betala arbetstagarens lön.

– Den nya arbetstagaren måste klara av att genom sin arbetsinsats skapa större omsättning åt företaget och skapa mervärde till företagets verksamhet, till exempel genom eget kunnande eller kanske genom ett kundnätverk, som arbetstagaren inte själv har, menar Virkama.

Enligt honom ska anställningen av en arbetstagare ses som en viktig investering för företaget. Därför bör företagare fundera på vilken typ av kunskap den anställda ska besitta. Vilka egenskaper bör den anställda ha och hurdan kunskap är efterfrågad på marknaden. Också personkemin mellan företagaren och den blivande arbetstagaren måste fungera.

Varifrån får jag hjälp?

Då en anställning är aktuell lönar det sig för företagaren att vara i kontakt med någon av VASEKs företagsrådgivare. Företagsrådgivarna kan berätta om vilka stödformer som finns att tillämpas vid anställning av en arbetstagare.

– För anställning av en arbetslös person kan företaget få stöd från TE-byrån, till exempel Sanssi-kortet är ett bra alternativ.

Det är också möjligt att få praktikanter genom TE-byrån eller via någon läroanstalt. Under praktikperioden hinner företagaren lära känna sin arbetstagare och eventuellt utbilda eleven så att dennes kunskaper motsvarar företagets behov.

Till slut påminner Virkama att då företagaren gör ett arbetsavtal med en arbetstagare är det alltid möjligt att avtala om prövotid. Under den tiden kan endera parten fatta beslut om att avsluta anställningsförhållandet.

Frågor? Kontakta oss!

Kontaktuppgifter 

 

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren

Ansökningar om företags- och investeringsstöd rullar i gång med hjälp av Hyrrä  

Vad då för Katso-kod?    

Vilka tillstånd kräver idkandet av företagsverksamhet?